Reptérnyitás a magyar miniszterelnökkel Grúziában

MTI   ·   2012.09.27. 13:43

Orbán Viktor Kutaisziben, Grúzia második legnagyobb városában vett részt az új nemzetközi repülőtér megnyitásán: a légikikötő építésében öt magyar cég vett részt. Az eredeti repteret két éve zárták le és kezdtek az új létesítmények építésébe.

Mint a Georgia Traveller írja, az eddigi repülőtérhez egy vadonatúj, 2,6 kilométeres pályát és egy szintén vadonatúj terminált építettek. A pálya alkalmas akár Boeing 747-esek le- és felszállására is.

A reptér első járata Kijevbe vezet, ezt a járatot pedig mától a Wizz Air üzemelteti. A társaság közleményében emlékeztet arra, hogy már júniusban bejelentette új járatát Kijev és Kutaiszi között.

A hivatalos repülőtér megnyitó ünnepségén az első kijevi Wizz Air-járatot üdvözlő Mihail Szaakasvili grúz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vett Váradi József, a Wizz vezérigazgatója is, aki úgy fogalmazott: „Nyugat-Ázsia és Kelet-Európa határvonalát elérve a Wizz Air elhozta az alacsony jegyárakat egy ősi és nem mindennapi célállomásra.”

A repülőtér a tervek szerint a légitársaságok kedvelt célpontja lesz, tekintettel a várható komoly turistaforgalomra, hiszen a város környékén sok nemzetközileg is jelentős idegenforgalmi látványosság létezik, mint Váradi József is utal rá közleményében: a jövő egyik turisztikai szenzációja lehet a régió, hiszen a világ legősibb borkultúráját, gazdag történelmet és kiváló síterepeket fedezhetnek fel és élvezhetnek az ide látogatók.

Ugyancsak a low-fare forgalmat élénkítheti, hogy a repülőtér alacsony leszállási és egyéb illetékekkel indul. Hamarosan tervezik új vonalak megnyitását is németországi és belgiumi desztinációkra.

Grúziában Tbiliszi és Batumi mellett ez a harmadik nemzetközi repülőtér.

Kapcsolódó hírek