Repülőkönyvtár végveszélyben!

iho   ·   2019.01.17. 11:15
cim

A Repüléstudományi és –Történeti (Szak)Könyvtár Alapítvány (továbbiakban RTKA) a hazai repüléstörténet ritka és fontos dokumentumait kezeli, többezer könyvet, folyóiratokat, fényképeket, egyéb tárgyakat – illetve mindezidáig folyhatott a munka, de most az egész kollekció el kell, hogy hagyja a helyét, a - megszűnőben lévő - Magyar Repülőszövetség Dagály utcai székházát, mert az épületet elárverezik. Vajon lesz-e szervezet, esetleg cég, intézmény, amely befogadja ezt a hatalmas anyagot? Az ügyben az RTKA egyik oszlopos munkatársa, portálunk egyik szerzője, Zsaludek Endre készített az iho/repülés számár összefoglalót, mondhatni segélykiáltást.

Az Alapítványi Könyvtár az MRSZ székházának elárverezése miatt ellehetetlenült. A mi munkánk az összegyűjtött anyag tárolása, rendszerezése, feldolgozása, és ezt a kialakult jelenlegi helyzetben nem tudjuk tovább folytatni. Veszélybe került az összegyűjtött hatalmas mennyiségű, páratlan kincs – a magyar repülés múltjának dokumentációja. Ezek az anyagok mind hagyatékként, adományként kerültek hozzánk. Ez a magyar nemzet kincse, amelyet jelen pillanatban a teljes megsemmisülés fenyeget, ha nem találunk olyan helyet, ahol befogadnák a Repüléstudományi és –Történeti (Szak) Könyvtárat.

Az alapítványt 2015-ben jegyezték be, az alapítványt kuratórium vezeti, elnöke Zörgő Tibor (a magyar polgári repülés egyik jeles alakja, egykori Malév-kapitány – a szerk). Az alapító okirat szerint a cél „a magyar repülő iparban, a polgári repülésben létrejött szellemi, tárgyi értékek gyűjtése és megőrzése, valamint ezen értékek gyarapítása és fejlesztése. E feladat gyakorlati megvalósításában, a polgári repülésben résztvevők teljes körű kiszolgálása mellett, gyűjteményei és szolgáltatásai meghatározott módon (alapszolgáltatásai ingyenesen) Budapest és az ország szakembereinek, és a repülés iránt érdeklődök rendelkezésére állnak.”

A könyvtár nyilvántartásába vettek több mint 2700 könyvet, közel 300 folyóiratot, amelyből 10 teljes vagy közel teljes évfolyam. Terjedelmes mennyiségű, 65 folyóméternyi irat- és egyéb dokumentum-gyűjtemény, illetve a 15 folyóméternyi fotóanyag feldolgozása most is tart. A Magyarországon az aviatika kezdeteitől fogva megjelent, repüléssel foglakozó irodalom – könyv, folyóirat, magazin – közel 90 százalékban megtalálható.

A hatalmas fotótárat videó- és DVD-gyűjtemény egészíti ki. Természetesen a jelentős külföldi könyvek, magazinok példányai, évfolyamai is megtalálhatók. Az írásos dokumentumok feljegyzések mennyisége is gigászi. Még nem értük el teljesen azt a feldolgozási szintet, hogy a témában érdeklődő személyek részére állandó szolgáltatást nyújtsunk, de így is jelentősen segítettük a kutatók munkáját. Itt szakadt félbe a tevékenységünk.

A nyilvántartásra kialakítottunk egy saját fejlesztésű kereső programot, amely jól tudja kezelni a tudományos igényű kutatók (könyvtár látogatók) igényeinek támogatását. Leköveti a magyar repülő iparban, gazdaságban történő változásokat, értékeit 1900-tól napjainkig. Ez a könyvtárban négy munkahelyen helyi hálózatban áll rendelkezésre. Számos dokumentum nem csak címben, hanem teljes terjedelemben doc, pdf, jpg formátumban jelenik meg. Kívánjuk ezt a szolgáltatást online formában is közre adni. A könyvtár lehetőségként tartja számon a kapcsolatrendszeréhez tartozó azon elismert szakembereket, kutatókat, egyéni gyűjtőket, akik ismereteikkel hozzá járulnak céljaink megvalósításához.

A két és félévi működésünkről teljes ismertetést tudunk adni. Vállalni tudjuk a hely rezsi költségét. Saját kamerarendszerrel is rendelkezünk – írta az alapítvány nevében Zsaludek Endre.

Nos, ennyi a felhívás segítségre. Várjuk és szeretettel közreadjuk a magyar repülőtársadalom válaszait!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek