Részesedést szerez az Air France–KLM Csoport a SAS AB-ben

iho/repülés   ·   2023.10.04. 11:00
00_ai_dreamliner

A SAS AB igazgatóságának döntése értelmében. A légitársaságok kereskedelmi együttműködést is kötnek, ha a SAS kilép jelenlegi légiszövetségéből, a Star Alliance-ből.

A megállapodás értelmében az Air France–KLM Csoport, a Castlelake és a Lind Invest ApS konzorciumként vehet részt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban kiadott csődvédelem alatt működő SAS AB pénzügyi helyzetének rendezésében. Ennek részeként a dán állammal közösen a konzorcium 1 milliárd 175 millió dollár értékű befektetést hajt végre, amiből 475 millió dollár törzsrészvény, 700 millió dollár pedig átváltható kötvény.

Az Air France–KLM Csoport 144 millió 500 ezer dollárért szerez legfeljebb 19,9 százalékos részesedést az újjászervezett SAS AB-ben, ebből 109 millió 500 ezer dollárt törzsrészvényekben, 35 millió dollárt pedig átváltható kötvények formájában. Ez a befektetés nincs hatással a csoport középtávú pénzügyi kilátásaira és illeszkedik a hosszútávú stratégiába, hiszen az Air France–KLM korábban többször is kijelentette, aktív szerepet töltene be az európai légiközlekedés konszolidációjában.

A tranzakció még véglegesítés előtt áll, és egyebek között Svédország, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok versenyjogi hatósági jóváhagyásától is függ. Pénzügyi teljesítménytől és a konzorcium tagjai közötti megállapodástól, valamint versenyjogi jóváhagyásoktól függően az Air France–KLM Csoport részesedése tovább növelhető, így irányítói jogosultságokkal rendelkező részvényessé válhat.

Ezzel párhuzamosan a SykTeam légiszövetségbe tartozó Air France–KLM arra is törekszik, hogy minél szorosabb kereskedelmi együttműködést hozzon létre a SAS AB-vel, aminek egyik feltétele, hogy a skandináv légicég kilép jelenlegi légiszövetségéből, a Star Alliance-ből. Ezt követően a francia–holland vállalat megerősíti pozícióit a SAS hagyományos, észak-európai piacain, hogy az utasok könnyebben és kényelmesebben hozzáférjenek az Air France–KLM globális járathálózatához.

Benjamin Smith, az Air France–KLM Csoport vezérigazgatója amellett, hogy üdvözölte a SAS AB igazgatóságának döntését, azt hangsúlyozta: szoros kereskedelmi kapcsolatra törekednek, hiszen a SAS erős brandnek számít az északi országokban, ez hatalmas lehetőség az Air France–KLM előtt, hogy javítsa pozícióját ebben a térségben. „Nagyon örülünk annak, hogy a SAS történelmének új fejezetében mi is részt vehetünk, hálásak vagyunk a légicég igazgatóságának bizalmáért” – mondta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek