Révfülöpön restaurálják a Szent Jupátot

iho.hu   ·   2024.09.07. 08:45
Gál József, a Szent Jupát és Fa Nándor

A héten a Balaton északi partján tették vízre a magyar hajózás egyik legkülönlegesebb műtárgyát. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum relikviájának fedélzetén, 1985-ben Fa Nándor és Gál József – első magyarokként – hajózták körül a Földet. A Szent Jupátot egy éven belül teljeskörűen felújítják.

A Szent Jupát a hazatérése után rövid ideig a Balatonon maradt, Fa Nándor és Gál József pedig egy alapítványt hoztak létre a megőrzésére. Ez az alapítvány 1996-ban a Magyar Közlekedési Múzeumnak adományozta a Balaton-31 típusú vitorláshajót, amelyet 2001-től a múzeum városligeti épületében, a Hírességek Csarnokában állították ki. Öt évvel később, az épület elbontását követően a műtárgyat valamennyi irányadó műtárgyvédelmi feltételnek megfelelve őrzött bérraktárban helyezte el a múzeum.

Révfülöpön a Szent Jupát teljes körű restaurálást és hosszú távú állagmegóvást kap, és új szolgálatában bemutatja a magyar – különösképpen a balatoni – hajózást, vitorlázást, valamint hozzájárul a fiatalok tehetséggondozásához.

Mint az közismert, a vitorlás 1985 szeptemberében, tehát jövőre negyven éve, hogy megkezdte a földkerülést. A jubileumi évben programsorozat indul, amelynek keretében bemutatják és megismertetik a hajózást, a balatoni vitorlázást az érdeklődőknek. A Szent Jupátot – restaurálását követően – a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborban állítják ki. „Egész életemre nagy hatással vannak a lassan negyven évvel ezelőtti események. Nagy öröm, hogy ennyi év után egyfajta reneszánszát élhetjük az akkori élményeknek és ezeket tovább tudjuk adni a fiatalabb generációknak is.” – fogalmazott Fa Nándor, aki később kétszer, szólóban és megállás nélkül is körülvitorlázta a földet.

Gál József szerint még a rendszerváltást megelőzően egy nagy álmot építettek Fa Nándorral, amit sikerült is megvalósítaniuk, ezzel kapukat nyitottak a tengeri vitorlázás előtt és ebben sokan követték is a példájukat. „Nagyon fontos, hogy az első vízre bocsátás után négy évtizeddel fiatalok kezébe kerülhet ez a hajó, és az általa közvetített szellemiséget, erőt így tovább lehet majd örökíteni” – jelentette ki a vitorlázó.

(fotó: Szikora Zsombor, MMKM)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút Közút Autóbuszközlekedés Repülés Sportrepülés

Ikarus Minifeszt és egy múzeum utolsó fővárosi lehelete

iho.hu   ·   2024.08.20. 16:00

Bár az intézmény székhelyét a közelmúltban Budapestről Debrecenbe jegyezték át, és a kormány elkötelezett a kitelepítés mellett, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum utolsó fővárosi leheleteinek egyikével a hétvégén még Kőbányán tesz ki magáért: ott tartják meg a töretlen népszerűségnek örvendő Ikarus Minifesztet.

Hajózás Sporthajózás

Fehérboros kora hajnal a Kékszalagon

MTI/iho   ·   2024.07.20. 12:00

Szombat két óra negyven perc hét másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco. A finiselő vitorlást a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek.