Sólyom: a hatóság válasza

iho   ·   2013.10.13. 09:20
cim4

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója a múlt héten egyértelműen a hatóság időhúzásával magyarázta, hogy a légitársaság nem tudott az igért időre beindulni, illetve hogy a csúszás miatt az ománi befektetőkkel megszakadtak a tárgyalások, a társaság bevételek híján nem tudott fizetést adni az alkalmazottainak. Mindeközben a légitársaság illetve a Sólyom Holding vezetői több nyilatkozatban cáfolták, hogy a mostani helyzet egyben a Sólyom Hungarian Airways végét jelentené.

Vágó József szerint az NKH az engedélyt az üzleti terv olyan részleteihez köti, amelyek az induláshoz nem szükségesek, vagyis miközben a Sólyom hat géppel kezdené a működését, a hatóság a későbbre tervezett ötven gépes légitársdaság üzleti tervét követeli. Ugyancsak kifogásolta a Sólyom vezetője, hogy a hatóság a konkurencia számára rendkívül értékes menetrendet is bekéri, illetve olyana datokat, amelyekhez a hatóságnak semmi köze, vagyis az alkalmazottak fizetését. Ugyancsak konkrétan említette Vágó József, hogy az engedélyt elbíráló hatósági alkalmazott amúgy a Wizz Airnél repülé s a Wizz Airtől fizetést kap. Végül a vezérigazgató azt is elmondta, hogy „a hatóság munkatársai bevallják, főnöki utasításra kell húzniuk az időt”.

Minderre az NKH október tizedikei keltezéssel közleményben válaszolt, amit teljes egészében és szó szerint idézünk.

„A Sólyom Hungarian Airways az elmúlt napokban a sajtóban és egyéb nyilatkozatokban megjelent állításaival kapcsolatban a Nemzeti Közlekedési Hatóság álláspontja a következő:

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala az engedélyezési eljárásokat minden esetben eljárási határidőn belül, a légitársasággal folyamatosan konzultálva, együttműködve folytatja le. A hatósági engedélyezéshez beérkezett anyagok azonban minden egyes eljárásban hiányosak, illetve nem megfelelőek voltak, így hiánypótlások kibocsátására volt szükség, melyek az eljárás határidejét hosszabbítják. Az engedélyek kiadása jelentős mértékben attól függ, hogy a kérelmező mikor képes hiánytalan és szakmailag megfelelő anyagokat benyújtani az egyes eljárásokban.

A hatóság az engedélyezési folyamatot a szakmai szabályoknak megfelelően, a szokásosnál jelentősen gyorsabb munkatempóban végezte, ez az eljárásokban lévő dokumentumokkal egyértelműen igazolható.

Tekintettel arra, hogy a légiközlekedés területén irányadó szabályozás jellemzően európai uniós, az európai hatóságok - így a magyar felett is - az Európai Bizottság közvetlenül vagy Európai Repülésbiztonsági Ügynökségen (EASA) keresztül gyakorol felügyeletet. A felügyelet keretein belül az EASA a hatóság működését általában, illetve az egyes engedélyezési eljárásokat is bármikor felülvizsgálhatja. Mivel a légitársaság engedélyezési eljárásai során is elsősorban európai uniós normáknak kell megfelelni, és a magyar hatóságot is bármikor ellenőrizhetik, hogy megfelelően folytatta- e le ezeket az eljárásokat, a Légügyi Hivatal rendkívül körültekintően jár el az engedélyezési eljárások során.

Továbbá különösen egy alakuló új társaság olyan kiemelt európai figyelmet kap, mely
mindenképpen indokolja az alapos, szakszerű és körültekintő eljárást.”

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.