Szabad légtér Délkelet-Európa felett: elismerés a HungaroControlnak

iho/repülés   ·   2020.11.10. 17:10

Magyarország felett már 2015 óta a légitársaságok által szabadon megválasztott, legrövidebb útvonalon haladhatnak át a repülőgépek, így az üzemanyagfogyasztásuk mellett a légi közlekedés okozta környezeti terhelés is számottevően csökkent. Az elmúlt öt évben, a HungaroControl kezdeményezésének köszönhetően Bulgária, Románia és Szlovákia légterében is alkalmazzák ezt az eljárást. Ezzel létrejött Európa legnagyobb, országokon átívelő, összefüggő szabad légtere, a SEE FRA (South East Europe Free Route Airspace) - emlékeztet a cég közleménye.

Becslések szerint – a koronavírus-járványhelyzet előtti forgalmat alapul véve – a szabad légtérhasználat eredményeképpen a Délkelet-Európa légterén áthaladó járatok egy év alatt több mint 3,5 millió mérfölddel kevesebb utat tehetnek meg, ez pedig mintegy 25,5 ezer tonnával kevesebb üzemanyag felhasználását, és több mint 80 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelentheti 12 hónap alatt.

A magyar példa alapján megvalósított szabad légtérhasználatot, mint a légi közlekedés előremutató forgalomszervezési koncepcióját az Európai Unió 2022-től kötelezővé kívánja tenni, legalább az éjszakai órákban.

A SEE FRA környezetvédelmi eredményeit és magas hozzáadott értékét az Európai Minőségügyi Szervezet is elismerte, ugyanis az idén a HungaroControl szabad légtérhasználati eljárása nyerte a Quality Innovation Award magyarországi fordulóját, így a társaság a legjobbak között indulhat nagyvállalati kategóriában a nemzetközi minőség-innovációs megmérettetésen - hangzik a közlemény.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek