Szabad szárnyalás a szélnek feszülve

Daka Olga   ·   2015.04.05. 11:15
cim

Fentről nézve szánalmasak vagyunk: földhöz ragadva, egyszerű halandók. Csak vágyaink szárnyalnak a magasba fel. Van, aki a mélybe vágyik, de legtöbbünk inkább felfelé törne. Vannak aztán szerencsések, akik engedhetnek a sürgetésnek és elrugaszkodhatnak végre. Lábuk alól kifogy a talaj, egyre kisebbek a földi dolgok – jól mondta a költő: nekik térkép a táj. Odafent szárnyalni, a széllel suhanni, a levegő húrjainak pengését hallgatni maga a boldogság.

Aki csak egy gépben ül, kabintető alatt, az üléshez béklyózva, ahol a haladáson kívül nem történik semmi, az is átszellemül, mindahányszor elsimul a kerekek zötyögése, mert belép egy másik dimenzióba. Furcsa bár, hogy a repülőgépben ülő pilóta a legkevésbé szabad, mert számtalan tenni-, figyelni való, feladat, szabály és heveder köti, mégis átjárja a felhőtlen szabadság érzése, ha repül.

Amit most fogsz látni, az szinte a fantázia, a képzelet világa: már-már a hihetetlen, a lehetetlen határát feszegeti. Ennek a fiúnak is van szárnya, a siklóernyő paplanja, ha cellái levegővel telnek, szárnnyá alakul, repül, de milyen más néhány vékony zsinóron lógva, arccal, testtel a szélnek feszülni, mint egy szilárdan épített szerkezetben szorongani! Az igazi szabadságról csak ő tudna mesélni.

Felmegy a magaslatra egy huszonöt kilós zsákkal a hátán, nem visz mást a vágyán és elszántságán kívül, és jó széllel mindjárt fel is száll. Segít neki ebben Arkhimédész, aki jól megmondta: a nyugvó folyadék és gáz a testre felfelé irányuló erővel hat. Mi kell még? Használd ki! Nem kell tudnod a felhajtóerő képletét, még az említett tudóst sem kell ismerned, elég, ha érzed. Igaza van. Élmény, ami neki jut, de még nekem is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek