Szmogriadó Budapesten

MTI   ·   2011.11.15. 08:36

November 13-án és 14-én a főváros több mérőpontján is meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, és a meteorológiai előrejelzések szerint kedden sem várható javulás. Ezért Tarlós István elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Hogy a levegő ne romoljon tovább, a főpolgármester a fővárosban elrendelte az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát. A rendelet betartását a kerületek jegyzői fokozottan ellenőrzik.

Tarlós István arra kéri a budapestieket, hogy vigyázzanak saját városuk levegőjére, és önkorlátozással próbálják megelőzni a levegő további romlását. A fekete és piros színű környezetvédelmi matricával ellátott autók szüneteltetése mellett a főpolgármester arra kéri a lakosságot, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne üljenek autóba, vegyék igénybe inkább a tömegközlekedést.

2011.11.08-án is lilás por és ködfelhő borult a fővárosra<br>(fotó: Arnold Balázs)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi napra vonatkozó előrejelzése szerint párás, ködös idő várható. A szél többnyire gyenge, váltakozó irányú lesz. Ez az időjárás kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának, ezért a szálló por napi koncentrációja általában meghaladja a tájékoztatási szintet, helyenként pedig a riasztási fokozatot is elérheti.

Kapcsolódó hírek