Távolról vezérelt irányítótorony

iho   ·   2016.12.28. 11:15
torony_kuruczarpad_hc_rovidlid

Kényszerhelyzetben már a jövő év első felében átveheti a ferihegyi torony feladatát a HungaroControl távirányítású központja, 2020-ra pedig várhatóan teljesen megszűnik a munka a ferihegyi reptéri helyszínen – mondta el Szepessy Kornél HungaroControl-vezérigazgató.

Sikerrel tesztelték ősszel az élő, helyszíni kamerafelvételek alapján működő távirányítású toronyközpontot, amelynek segítségével a budapesti repülőtér le- és felszálló gépeinek irányítását, az úgynevezett toronyirányítást a földrajzi helytől függetlenül, egy távoli központban végzik el.

A HungaroControl (HC) vezérigazgatója elmondta, hogy a ferihegyi repülőtér vizuális jelképének számító épület elöregedett, műszaki állapota rossz, emiatt kiszámíthatatlan, mikor okoz hosszabb-rövidebb üzemszünetet a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Az első legfontosabb lépés, hogy kényszerhelyzetben, amikor a toronyban műszaki hiba miatt esetleg leáll a szolgáltatás, akkor a HC központjában lévő távirányító toronyközpontban átvegyék az irányítást.

Bármilyen meglepő is, a nemzetközi repülőterünk jelképének számító torony élettartamának végére ért (fotó: Kurucz Árpád)

– Erre már a hatósági engedélyek megszerzése után, a jövő év első negyedét követően sor kerülhet – mondta a vezérigazgató. A következő lépés, hogy a mindennapi irányítási tevékenység átkerül a HC központjába, de a reptéri torony megmarad kényszerhelyzeti tartaléknak. Ezt 2018-ra tervezik. A végcél, hogy a HC központjában legyen egy normál működésre és egy kényszerhelyzetre szánt irányítóközpont is. Várhatóan 2020-ra teljesen megszűnik a munka a ferihegyi reptéri helyszínen.

A HC központjának feladata lesz az is, hogy teszteket, tréningeket, képzéseket végezzen ott. A távirányítású torony koncepciója és teszt­üzeme iránt nagy volt a nemzetközi érdeklődés, joggal remélhetik, hogy számos ország szakembereit küldik majd továbbképzésre Budapestre – mondta Szepessy Kornél.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek