Téli leszállás az Antarktiszon

MTI   ·   2012.08.09. 14:00
antarktisz_cim2

Sikeres leszállást hajtott végre egy ausztrál repülőgép a téli Antarktiszon csütörtökön, hogy kihozzon egy beteg kutatót a McMurdo amerikai kutatóállomásról – jelentették be az amerikai és az ausztrál hatóságok.

A repülőgépnek téli körülmények között, jeges leszállópályán kellett landolnia. Ilyen leszállást igen ritkán, csak rendkívüli körülményekre való tekintettel hajtanak végre.

Az ausztrál környezetvédelmi tárca antarktiszi osztálya (AAD) közölte, hogy az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) kérésére hajtották végre a bonyolult leszállási műveletet. Az új-zélandi Christchurchből induló A319 típusú Airbus csütörtökön landolt sikeresen az amerikai kutatóállomáson, és még a nap folyamán visszatér a beteg kutatóval – mondta Patti Lucas, az AAD szóvivője.

A nyári időszakban egyébként rendszeresek az A319-es repülések a jégpályára, ennek összefoglalóját láthatjuk az alábbi videón:



Az Antarktisz azonban most még éppen csak éledezni kezd a télből, a hat hónapig tartó sötétségből. A hőmérséklet csütörtökön mínusz 25 Celsius-fok volt. A repüléseket a térségbe rendszeresen a nyári időszakban hajtják végre, de a betegnek – egy amerikai Antarktisz-kutatónak azonnali műtétre van szüksége.

Ebben az időszakban a Déli-sarkvidéken délben már alkonyi fény van, ez segítette a pilótákat a jeges leszállópályán való landolásban közölték az NSF illetékesei.

Az orvosi segítségnyújtás miatti rendkívüli evakuálás igen ritka a térségben, legutóbb 2011 októberében kellett végrehajtani hasonló műveletet, amikor szintén egy amerikai kutató szenvedett agyvérzést az Amundsen-Scott nevét viselő déli-sarki kutatóállomáson.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.