Teljesen kicserélődik a Croatia Airlines flottája

iho/repülés   ·   2024.07.30. 16:00
Croatia Airlines, Airbus A220

Folyamatosan veszi át Airbus 220-asait a horvát nemzeti légitársaság.

Az Air Lease Corporation lízingóriás leszállítja az első hat új Airbus A220-300 típusú repülőgépet a Croatia Airlinesnak. Ezzel kezdetét veszi a légitársaság ambiciózus tervekre alapozott, teljes flottacseréje. A Croatia a Star Alliance tagjaként szánta el magát a társaság történetének legnagyobb projektjére. Az első A220-as átadásával egyidőben az új céges arculatot is bevezetik. Miközben a repülőgépek festési terve továbbra is hangsúlyozza a vörös, égkék és sötétkék színeket, a feliratok nagyobbak, a függőleges vezérsíkon megjelenített színes négyzetek stilizáltabbak lettek.

A jelenleg főleg Bombardier Dash 8 Q400-as és Airbus A319-100-as gépeket üzemeltető Croatia Airlines flottája mindösszesen tizenöt A220-asból áll majd. A második repülőgép átadását az év végére tervezik, majd 2025-ben hat, 2026-ban négy, végül 2027-ben újabb három madár leszállítása várható. Az ALC-n kívül az új gépeket az ír–amerikai, testreszabott flottamegoldásokat és innovatív finanszírozási konstrukciókat kínáló Griffinnel kötött bérleti szerződésekkel szerzi be a Global Asset Management vagyonkezelő, és az ugyancsak lízing-, finanszírozási és vagyonkezelési megoldásokkal operáló Azorra.

Egy ilyen flottacsere nem csak kiadásokkal, hanem az optimálisabb, kevésbé költséges üzemeltetésre való átállásal is jár. Egy ülésre kivetítve mintegy negyedével lesz kevesebbet áldozni az üzemanyag-költségekre – az A220-asok a székezéstől függően 129 vagy 149 utast vihetnek magukkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek