Törökök lőttek le egy orosz Szu-24-est

iho   ·   2015.11.24. 11:48
cim

A török ENSZ nagykövetnek a Biztonsági Tanácshoz írt leveléből az derül ki, hogy nem egy, hanem két „ismeretlen” Szu-24-es közelített a török határ felé. A gépeket ekkor, tehát a közelítés fázisában a nemzetközi normáknak megfelelően a vészfrekvencián szólították fel a törökök a déli irány felvételére, különben megsértik a török légteret. Mindkét gép berepült a török légtérbe, az egyik elhagyta, a másikat lőtte le a harci őrjáratot végző török F-16-osok egyike török légtérben, a Szu-24-es viszont a határ szíriai oldalára zuhant. A légtérsértés 17 másodpercig és 1,36 mérföld mélyen történt, írja a levél. A The Aviationist által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint nem a török F-16-os pilótája, hanem a török földi légvédelem radarkezelője figyelmeztette a közelítő gépeket arra, hogy megsértik a légteret, ha nem változtatnak irányt.

A török légvédelem radarképe a Szu-24-es repüléséről

Korábban írtuk:

Török harci gép, más információk szerint a török légvédelem föld–levegő rakétája lőtte le azt az orosz Szu-24-es bombázót, amely a szíriai–török határnál megsértette Törökország légterét. Török források szerint a határ átlépése után a török F-16-osok a nemzetközi eljárások szerint többször figyelmeztették az orosz gép (kétfőnyi) személyzetét, hogy hagyja el a török légteret, és miután ez nem történt meg, azután lőtték le a gépet. Az oroszok elismerik a veszteséget, de tagadják, hogy a Fencer átlépte volna a szír-török határt.

A két pilóta sikeresen katapultált, egyikük török fogságban van, a másikat még keresik. Újabb videófelvételeken azonban egy halott orosz hajózó látszik, akit szíriai fegyveresek találtak meg, és a közvetlen közelében nincsenek géproncsok, tehát gyanítható, hogy a katapultált pilóták egyike volt, akit a törökök nem találtak meg török területen.

A változtatható szárnyállású, szuperszonikus orosz bombázó az orosz légierő szíriai kontingenséhez tartozott, tizenkét ilyen gépet küldött a helyszínre Moszkva, de használja a típust a szíriai légierő is. Nem ez volt az első eset, amikor áttelepítésük után orosz gépek megsértették Törökország légterét. A The Aviationist összefoglalója arra emlékeztet, hogy már október első napjaiban kétszer is volt hasonló incidens, egy Szu-24-es illetve egy modernebb Szu-34-es „főszereplésével”. Akkor az oroszok navigácioós hibára hivatkoztak, Ankara pedig bejelentette, hogy onnantól kezdve le fogják lőni a légtérsértőt. Ez egy szíriai szállító helikopter és egy MiG-23-as esetében meg is történt, orosz géppel az októberiek után ez volt az első incidens.

Ugyancsak elterjedtek korábban hírek arról, hogy a török légierő már korábban lelőtt volna egy betolakodót, de az az információ végülis hamisnak bizonyult, Most viszont a helyszínen készült videófelvételeken legalábbis a gép típusa egyértelműen megállapítható, ami persze az incidens sok fontos részletét még nem árulja el.

Megfigyelők hozzáteszik: az orosz légierő megjelenése óta erős az aggodalom, hogy megfelelő koordináció hiányában incidensek történhetnek az orosz, illetve a térségben működő amerikai, török, francia, illetve az arab országok (Jordánia, az Öböl-államok) légierejéhez tartozó harci gépek között. Az első orosz gépek áttelepítésekor ezért vette fel a washingtoni vezetés azonnal a kapcsolatot Moszkvával. Végülis évtizedek óta ez volt az első olyan esemény, amelynek során egy NATO-ország légvédelme közvetlenül ütközött az orosz légierővel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek