Trump: Irány a Hold! Asztrofizikus: :D

iho/repülés   ·   2017.12.12. 08:45
emberaholdon0

A Fehér Házban tett bejelentésen jelen volt az Apolló-17 misszió ma is élő űrhajósa, Harrison Schmitt – társáról, Eugene Cernan halálakor emlékeztünk meg. Akkor az utolsó Holdküldetésről ezt írtuk: „Az Apollo-17 1972 decemberében már begyakorlott, a holdjáróval kiegészített, az első holdsétához képest többszörös időtartamú és tudományos értékű expedíció volt. Már a startjuk is lenyűgöző volt, a hatalmas Saturn-V hordozórakéta éjszaka emelte el őket a kilövőpadról, és félmillió ember figyelte a helyszínen a floridai indítást. Cernan és Schmitt három napot töltöttek a Hold felszínén, majdnem ötven kilónyi holdkőzet és rengeteg tudományos adatot hoztak.”

– Megteszünk mindent azért, hogy ne az legyen az utolsó alkalom, amikor egy amerikai a Holdon járt – mondta beszédében Donald Trump, aki azt is elmondta, nem egyszerűen vissza kellene térni a Holdra, hanem bázist is kellene ott létesíteni, ahonnan aztán a Mars is könnyebben „megcélozható.” Az elnök a visszatérésről már a választási kampánya alatt is beszélt. – Biztosítani akarjuk, hogy újra vezető helyünk legyen az űrkutatásban – tette hozzá.

Minderre leggyorsabban Simon Porter, a NASA, asztrofizikusa reagált, hol máshol, a Twitteren, így:

Azaz Donald Trump már sorban a harmadik republikánus amerikai elnök, aki kijelenti, visszatér az Egyesült Államok a Holdra...

Ezzel kapcsolatban egyébként igenis van verseny, csak nem a „megszokott”. Megírtuk azt is, valójában leginkább a SpaceX és a NASA verseng egymással. Egyelőre ikszre állnak, a Dragon sem áll még készen és a NASA hordozórakétájának is van egy „kis híja”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek