Tűzoltók a felszállópályán

iho/közút   ·   2012.11.15. 12:49

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltógépjármű-vezetői részére az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei tanfolyamot tartottak Szegeden – olvasható a Délmagyar.hu portálon. A repülőtéren kijelölt szlalompályán versenyeztek a négy megyéből érkezett tűzoltók: a Szegedi Repülőtér gépjárműfecskendőjén kívül a katasztrófavédelem Skodáival is megmérkőztek a sofőrök.

– Észnél kell lenni, mert magasan van a jármű súlypontja. Lassan 16 éve vezetek, a gépjárműfecskendő tömege és a benne lévő oltófolyadék miatt oda kell figyelni a vezetésre – mondta Gajdán Gábor, miközben nagy gázzal meglódította a 370 lóerős tűzoltóautót. A főtörzsőrmester raliversenyzőket megszégyenítő gyorsasággal vette az íveket, miközben fényképezőgéppel a kezünkben balra-jobbra csapódtunk. A centrifugális erőt oldalunkban érezhettük egy-egy irányváltást követően.

– Az autósok meghallják, ha szirénázva jövünk, de nem mindig engednek el. Sokan leblokkolnak, és ahelyett, hogy félrehúzódnának, egyszerűen megállnak. A nagy sebességgel érkező tűzoltóautót így vészfékezésre, hirtelen manőverre kényszerítik – magyarázta a gépkocsivezető tűzoltó.

– A nemrégiben alakult Területi Oktatási Központ szervezte a képzést. Gépjárművezetőinket megpróbáljuk felkészíteni a lehetséges vészhelyzetekre, a hirtelen irányváltásokra. A szerdai képzésen 14-en vettek részt – tette hozzá Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kapcsolódó hírek