Tűzvadász Hercules a bajban

Trautmann Balázs   ·   2014.08.22. 16:15
hasherkules0

Még augusztus 17-én hajtott végre kényszerleszállást a Wyomingi Légi Nemzeti Gárda 153. légiszállító ezredének 92-1533 oldalszámú Lockheed C-130H Hercules négyhajtóműves turboprop katonai teherszállító repülőgépe a Hill Légitámaszponton. A vörös 3-as jelet kapott repülőgép és személyzete az Egyesült Államok északnyugati részén harcolt az erdőtüzek ellen, a Modular Airborne FireFighting System (MAFFS) tűzoltórendszerrel rakterében. Az ezred két C-130H Herculese július 19-e óta dolgozik tűzoltó repülőgépként az északnyugati terület repülőtereiről, a személyzetet folyamatosan cserélve.

Itt már látszott a baj...

A képek tanúsága szerint a repülőgép orrfutóművénél lépett fel meghibásodás. Bár a futóműgondola ajtaja elmozdult, de nem nyílt ki és így az orrfutót sem lehetett kiengedni, majd biztonságosan rögzíteni. A hibát természetesen észlelte a repülőgép hajózószemélyzete is, így végigmentek az ilyenkor szokásos vészhelyzeti eljárásokon. A repülőgép orrfutóját így sem lehetett normál működésre bírni, így maradt a kényszerleszállás.

A Hill Légitámaszpont természetesen már a szükséges mentőegységek felsorakoztatásával várta a bajba került Herculest és hat főnyi személyzetét. A gépet végül helyi idő szerint 14 óra 53 perckor sikerült biztonsággal a felszállópályára irányítani, ahol a két főfutóra és a gép törzsének alsó-első részére tették le a pilóták a Herculest. A várakozó mentőegységeknek csupán egy kisebb tüzet kellett eloltaniuk a géptörzs földhöz súrlódó alsó részén.

Javítható a Herkules, és ami sokkal fontosabb: senki nem sérült meg

Sem a repülőgép személyzete nem sérült meg, sem a repülőgépben nem keletkezett komolyabb kár. Az első vizsgálatok szerint a szükséges orrfutó-javítás és a gép szerkezeti ellenőrzése után a Hercules ismét visszatérhet feladatainak végrehajtásához.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek