Új Igazak: négy férfi, négy nő, a jövő űrhajósai

iho   ·   2013.06.24. 18:15
cim3

Négy férfi és négy nő a szerencsés, vagy inkább alkalmas kiválasztott a NASA következő űrhajós csapatának tagja. Az újoncoknak ráadásul minden idők második legtöbb jelentkezője közül sikerült a bejutásuk, több mint hatezren válaszoltak az űrhivatal felhívására: gyertek és legyetek űrhajósok.

A spaceflightnow internetes portál összesítése szerint eddig összesen 330 űrhajóst képeztek ki amerikai űrhajósnak az elsők, a legendás Mercury-féle hetek, az „Igazak” óta (The Right Staff: az első amerikai asztronautákról készült világhírű riportregény és mozifilm). Legutóbb 2009-ben hirdettek felvételit új űrhajós osztályba, akkor kilenc embert válogattak ki, ők a Shuttle-korszak utáni űrhajós generáció magja.

Irány a Mars! Bár hogy mivel repülnek majd oda az űrhajósok, az még nem világos

A mostaniakról Charles Bolden NASA-igazgató azt mondta, ezek a jelöltek tudják, hogy az űrhivatal nagy dolgokra készül, olyan küldetésekre, amelyek távolabb vezetnek az űrbe, mint bármikor korábban – utalt Bolden a következő lehetséges célpontokra: miközben a jelöltek szívesen részt vesznek a Nemzetközi Űrállomás tudományos munkájában, készek arra is, hogy az első emberek legyenek egy aszteroidán, azután a Marson.

Ami tehát a jelölteket illeti: Josh Cassada 39 éves, korábban a tengerészeti légierőnél repült, Victor Glover 37 éves alezredes, szintén tengerészeti pilóta volt F/A-18-ason, Tyler Hague 37 éves szintén alezredesi rangban, de a légierőnél szolgált, legutóbb az Edwardson, berepülőpilótaként. A 34 éves Christina Hammock a Nemzeti Tenger- és Atomszféra Kutató Központ alkalmazottja.

Az új űrhajós osztály nebulói

Nicole Aunapu Manu 35 évesen őrnagyként repült F/A18-asokat a tengerészgyalogság repülőerőinél. Anne McClain 34 éves, a hadsereg őrnagya, helikopterpilóta, és elvégezte Patuxentben a haditengerészet berepülőpilóta iskoláját. A 35 éves Jessica Meir, aki nyilván egy hosszú expedíció egyik orvosaként jön majd számításba, egy bostoni kórházban dolgozott eddig, Andrew Morgan, 37 éves, ugyancsak orvosi végzettséggel, a hadsereg őrnagya.

Valamennyi életrajzban bőven szerepelnek különféle plusz végzettségek, diplomák, tudományos fokozatok. Láthatóan olyanokat választott ki a hivatal, akiknek fizikai és pszichikai állóképessége mellett nagyon alapos elméleti tudás, tudományos gyakorlat segíti majd a jövendő űrutazások feladatainak megoldását. A kiképzésük augusztusban kezdődik, de hogy a nagyigényű utazásokra, az aszteroida és a Mars felkeresésére mikor kerülhet sor, arról Bolden NASA-igazgató az új űrhajós osztály bemutatásakor nem mondott dátumot.

Egyelőre amerikai űrhajós csak orosz hordozóeszközzel juthat ki az űrbe

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút MAGYAR VASÚT

Magyar Vasút 2022 Konferencia

T. Hámori Ferenc   ·   2022.10.05. 09:00

Igazságos zöld átmenet? A vasútfejlesztés évtizede? Újabb esély Záhony előtt? # Valtsvasutra – ezeknek a jelmondatoknak a jegyében, 14. alkalommal rendezték meg a vasútszakma legrangosabb fórumát Budapesten.