Új kötelező biztosítási tarifák, szinte mindenki változtat

iho   ·   2013.03.04. 11:28

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac szereplői közül szinte mindegyik változtat márciusban vagy áprilisban a tarifáin – írja a Világgazdaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapjára hivatkozva.

Sok biztosítónál a változtatásra azért is szükség volt, mert a felügyelet kifogásolta a korábbi hirdetményeket, így ezekben korrigálni kellett a hibákat. A hatóságnak általában az nem tetszett, hogy egyes biztosítók a jogszabályban meghatározott 15 bonus-malus kategóriát kibővítették, és főleg egyes a B10 kategóriába tartozó ügyfeleknek a korábbiaknál is nagyobb kedvezményeket adtak, esetleg összevontak fokozatokat. Ennek megfelelően a most szerződő autósok már nem nagyon találnak úgynevezett B10 extra vagy B10 plusz tarifákat, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy drágábban is szerződnek majd, az Unionnál például a B10 plusz fokozat eltűnésével a normál B10 kategória díjai csökkentek.

Több biztosítónál tapasztalhatók még kisebb-nagyobb módosítások a díjtáblázatban az idén tavasszal – közölte a lappal a Kötelező.hu alkuszportál. Az Aegon például március 31. után új díjakat hirdetett meg, amelyek egyes szegmensekben díjcsökkenést, másokban díjemelkedést hoznak az autósoknak. A romániai Astra itteni fióktelepénél az egyik legszembetűnőbb változás, hogy flottatarifákat is meghirdetett a cég, korábban ugyanis ilyen náluk nem volt. A Generalinál és a Genertelnél számos módosítás található a tarifatáblázatokban. Ezek döntő többsége a PSZÁF határozataival hozható összefüggésbe. A Genertelnél emellett megszűnik a miniCasco Bázis kedvezmény, az új szerződők viszont árengedményt kaphatnak.

A tavaly novemberi kampány nyertese, a K&H március elejétől már emelte a díjait a teherautóknál és egyes területeken a személygépkocsiknál. Most bevezették a minimális díjat is, ez személygépkocsiknál évente 5496 forint lesz. A maximálisan adható díjkedvezmények mértéke is csökkent, azok az ügyfelek viszont, akik megújítják náluk a szerződést, extra kedvezményt kaphatnak.

A KÖBE is drágított, áprilistól viszont B2 bónuszfokozat fölött csökkenti a díjakat. A Postánál is megszűnnek a bónuszfokozatokhoz járó kedvezmények, az MKB több kedvezmény mértékét csökkenti. Meglévő szerződéseknél csökken a gyerekkedvezmény, igaz, az újaknál nő. A hűségkedvezmény mértéke is csökken, a robbanó anyagot szállító autók pótdíjának szorzója 9,9-ről 99,9-re változik, vagyis a normál tarifa nagyjából százszorosáért szerződhetnek le a biztosítónál.

Kapcsolódó hírek