Új mentálhigiénés képzési programokat indított a First Bus a pozitív munkahelyi légkör megteremtéséért

iho.hu   ·   2024.05.20. 12:00
first bus driver

A program keretében alapvető készségekkel ruházzák fel a munkatársakat, hogy azok legyőzzék a stresszt és megelőzzék a kiégést. 

Válaszul azokra a statisztikákra, amelyek szerint a stressz és a kiégés a betegség miatti távolmaradások legfőbb oka az Egyesült Királyságban, a First Bus  két innovatív mentálhigiénés képzési program elindítását is bejelentette (a vállalat azon elkötelezettségének részeként, hogy ezzel is elősegítsék a proaktív jólétet a munkatársak körében). Az emberi erőforrás menedzsment szakembereket tömörítő Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) kutatása rávilágított arra, hogy a stresszel kapcsolatos problémák a munkavállalói hiányzások meghatározó tényezőjévé váltak. A több mint 6,5 millió alkalmazottat képviselő 918 megkérdezett szervezet ugyanis arról számolt be, hogy a munkavállalók 76 (hetvenhat!) százaléka az elmúlt évben stressz miatt ment táppénzre.

Márpedig a munkaadók jól felfogott érdeke a helyzet kezelése: a munkahelyi stressz negatív hatásainak megelőzésével képesek megőrizni a cég produktivitását és jelentős kiadásoktól mentesülnek. A vállalatok társadalmi felelősségvállalásának is fontos eleme a munkahelyi biztonság és egészségvédelem. A tarthatatlan helyzet kezelése érdekében az Egyesült Királyság egyik legnagyobb autóbusz-üzemeltetője, a First Bus több, a mentálhigiénés területen jártas szervezettel együttműködésben  arra törekszik, hogy alkalmazottait alapvető készségeket és tudást sajátítsanak el az egészségügyi kihívások hatékony leküzdése érdekében. Az ezek egyikével, a Mental Health First Aid Englanddel folytatott együttműködés eredményeként több mint 250 munkatársuk szerzett mentális egészségügyi elsősegélynyújtó minősítést. Őket arra képezték ki, hogy azonnali segítséget nyújtsanak a mentális egészségügyi problémákkal küzdőknek, irányítsák őket a megfelelő támogató szolgáltatások felé, és segítsenek csökkenteni a mentális egészségügyi problémákkal kapcsolatos társadalmi megbélyegzést, és annak negatív hatásait.

 

A First Bus

  • 14 ezer főt foglalkoztat az Egyesült Királyságban és Írországban,
  • flottája 4500 autóbuszból áll,
  • legújabb villamosítási projektjeinek befejezését követően több mint nyolcszáz helyben zéró emissziójú járművet fog üzemeltetni,
  • elektromos infrastruktúrával épített ki tizennégy telephelyet az Egyesült Királyságban,
  • napi 1,1 millió utast szállít,
  • telephelyeinek száma országosan hatvanöt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek