Új orosz nehézbombázó, tervek Amerikában is

iho/repülés   ·   2011.12.30. 08:00
nyito
Felgyorsított fejlesztés

A PAK-DA munkanevet kapott programban az Orosz Légierő elaggott Tu-95MS, Tu-22M és a nemrég felújított Tu-160 nagy hatótávolságú bombázógépeit váltanák fel egy egységes típussal. A hírek szerint a leendő, négy hajtóműves bombázógép a PAK-FA nehézvadászgép NPO Szaturn AL-41F1 hajtóműveit kapná meg. A nehezen felderíthető kialakítású, új generációs gép maga pedig egyes értesülések szerint a Tupoljev és a Szuhoj irodák együttműködéséből születhetne meg.

A számos számítógépes grafikai elképzelés egyike a leendő orosz stratégiai támadógépról, a PAK-DA-ról <br>(fotó: Jozef Gatial)

Az Interfaksz hírügynökség jelentése szerint Anatolij Zsikarev tábornok, az orosz légierő stratégiai bombázóerőinek parancsnoka már megküldte a részt vevő vállalatoknak a géppel szemben támasztott elvárásokat. A tábornok véleménye szerint a gép prototípusa már 2020-ban felszállhat, és az új típus 2025-től hadrendbe állhat az orosz légierőnél.

A kívánságlista oroszosan „szerény”: teljesen új célkereső és célzó, navigációs, kommunikációs, felderítő és elektronikai hadviselési rendszerek, teljes kompatibilitás a jelenleg használt és a jövőben kifejlesztendő fegyverzetekkel. A jelentkezők ideje véges: az első, előzetes terveket mát 2012-ben látni akarja az orosz légierő.

Egykori ellenségek: a Tu-95MS Alaszka légtere mellett, egy F-15 Eagle díszkiséretében <br>(fotó: USAF)

A tábornok mostani bejelentése a program felgyorsítását jelenti, hiszen a legutolsó információk még 2025-re várták az első prototípus felszállását,  a hadrendbe állításhoz szükséges időt pedig 15-20 évre tették – azaz a 2030-as céldátum volt a legvalószínűbb, figyelembe véve a várható nehézségeket.

A pénzügyi fedezetet a 2011-2020. közöttre tervezett fejlesztési program költségvetése adja. Ezt még 2011. február 24-én a védelmi tárca jelentette be, de kérdés, hogy a 2020. utáni időszak költségeit milyen forrásokból lehet majd biztosítani.

Előny Nyugaton: a B-2A Spirit bombázórepülőgép

Amerikai nehézbombázó tervek

A típus annak a leendő amerikai nagy hatótávolságú bombázógépnek lehet ellenfele, mely a jelenleg még meglehetősen korai szakaszban lévő, szintén új generációs Long Range Strike programból „repül” majd ki. Az amerikai gép – az éppen aktuális elképzelések szerint – egyetlen típussal lesz képes a csapásmérési, felderítési, megfigyelési és elektronikai hadviselési feladatokat megoldani.

A gép a formálódó AirSea Battle, azaz a légi és tengeri, komplex hadviselési stratégia alapköve lesz. Az új stratégia elfordul Európától és a szárazföldtől, és a délkelet-ázsiai, légi-tengeri hadviselésre koncentrál. Ehhez viszont a nukleáris repülőgép-hordozók mellett szükség van nagy hatótávolságú, stratégiai támadó repülőgépekre is.

A folyamatosan felújított és továbbfejlesztett B-52H Stratofortressek és a modernebb B-1B Lancer, illetve a megfelelő orosz ellenfél nélkül repülő B-2A Spirit mellett már folyik az új gép képességeinek meghatározása. Kérdés, hogy az új típus ember vezette lesz-e, vagy távolról irányított, és persze hogy milyen külső támogatással lesz képes eredményesen behatolni az ellenséges légvédelemmel védett területek fölé.

Kapcsolódó hírek