Újabb járműbeszerzések a Volánbusznál: 360 autóbusz érkezhet a folyamatosan frissülő flottába

iho/közút   ·   2022.12.23. 18:30
00_volanbusz360

A Volánbusz buszparkjának hosszú távú, költséghatékony fenntarthatósága és a környezetvédelmi előnyök mellett elsődleges cél, hogy a komfortos és biztonságos utazással emelkedjen a szolgáltatási színvonal.

A most megjelent kiírásoknak köszönhetően 200 plusz 160 korszerű, környezetkímélő, Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral hajtott, alacsony belépésű, kéttengelyes szóló autóbusz érkezhet 2023-ban a Volánbuszhoz.

A kétszáz klímás járműnek legalább negyven ülőhellyel kell rendelkeznie és legalább nyolcvanöt fő szállítására kell alkalmasnak lennie. A járművekkel szemben további elvárás a kerekesszék elhelyezési lehetősége és a felszállást segítő rámpa. A különböző vezetéstámogató rendszerek mellett ABS, ASR biztonsági funkciókat is tartalmaznia kell az autóbusznak, illetve az elektronikus utastájékoztatási- és kamerarendszer, valamint az utastéri USB csatlakozók is az elvárt felszereltség részei. A gyártónak gondoskodnia kell az autóbuszok utas- és vezető terének járványvédelmi megelőző kezeléséről is.

A pályázati kiírásban szereplő százhatvan alacsony belépésű autóbusznak legalább negyvenöt ülőhellyel kell rendelkeznie és legalább nyolcvan fő egyidejű szállítására kell alkalmasnak lennie. Az egyéb főbb műszaki paraméterek hasonló kényelmi, műszaki és járványvédelmi elvárásokat támasztanak e járművek vonatkozásában is.

A járműfiatalítási program kezdete óta már több mint 1800 új autóbusz állt forgalomba a társaságnál, ennek eredményeként 13,35 évről 10,9 évre csökkent a flotta átlagéletkora. A most induló eljárások mellett hamarosan negyvennyolc elektromos meghajtású és százhatvannégy gázüzemű járművel bővül a Volánbusz járműparkja, továbbá azzal a negyvenhét csuklós autóbusszal, amik beszerzési eljárása a közelmúltban sikeresen lezárult.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A busztársaság folyamatosan megújuló és modernizálódó járműállományával idén országszerte 530 millió utas szállításáról gondoskodott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek