Újra kell a használtautó, egyre többet hoznak be Magyarországra

MTI/iho   ·   2021.08.04. 16:00
00_hasznaltautok

Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak: a DataHouse adatai szerint júliusban 11 ezer 588 használt autót hoztak be az országba, ez csupán két százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója, szerint az év korábbi hónapjaiban 10 ezer körül alakult a behozott használt autók mennyisége, most azonban már világosan látszik, hogy az előző havi csaknem 12 ezres érték nem egyedi kiugrás volt, hanem egy új trend kezdetét jelezte.

Egyelőre bizonytalan, hogy a koronavírus-járvány őszre várt negyedik hulláma milyen újabb szigorításokat tesz majd szükségessé, addig azonban az újból megerősödött magánimport, illetve az elmaradt igények pótlása továbbra is erős importtevékenységet valószínűsít a következő időszakra is. Amennyiben komolyabb korlátozásokat nem vezetnek be az ősz folyamán, a JóAutók.hu arra számít, hogy idén a behozott használt autók száma kevéssel meghaladja a tavaly regisztrált 130 ezer 400-as szintet.

Közölték, a használtautó-import mennyisége az év első hét hónapjában 74 ezer 424 volt, ami 3,7 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 77 ezer 282 autótól. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 75 ezer 372 volt, ami 11,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 67 ezer 729-es értéket.

Az újautó-eladások száma idén eddig jobban nőtt, mint a használtautó-import. Ez hozzájárulhat a jelenleg 14,7 éves hazai autópark elöregedésének lassulásához. Az import használt autók csaknem kétharmada ugyanis legalább tízéves.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek