Ünnepel egy békés bombázó

iho/repülés   ·   2011.12.18. 18:21

A legkevésbé kecses vagy szép, de talán a leghasznosabb tagja a Bombardier-családnak az elsősorban tűzoltó repülőgépként ismert Bombardier 415-ös. A pályafutását még Canadair CL-415-ösként kezdő repülőgép sok magyar turistának is ismerős lehet, hiszen a rendszeres, szinte minden évben bekövetkező erdőtüzek során a különböző nemzetek repülőgépei rendszeresen feltűnnek a Földközi-tenger európai partvidékén, így Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban is.

A 200 ezer repült óra alatt a hivatalos számítások szerint 1,3 milliárd gallon, azaz több mint 4,5 milliárd liter víz és speciális oltókeverék távozott a „vízbombázó” gépek törzsében kialakított tartályokból. A repült órák számához illik azt is hozzászámítani, hogy a gépek – feladatkörüknek megfelelően – jellemzően csak az év felében-kétharmadában repülnek.

A típus őse a Canadair CL-215 volt. Az egészen 1990-ig gyártott, dugattyúmotoros, két hajtóműves vízirepülőgép is sikeres volt, de a piac valami modernebbre várt. A CL-215-ös törzsét a Pratt & Whitney Canada PW123AF turboprop hajtóművel kombinálva máris egy 15 százalékkal erősebb repülőgép állt elő. Az eredetileg CL-215T névre hallgató gép számos aerodinamikai finomításon is átesett, új és modernebb, légkondícionálóval is felszerelt pilótafülkét, új műszerparkot és vezetékeket, illetve rásegítővel ellátott kormányrendszert is kapott, s máris készen lett a CL-415-ös. A 180 mérföldes utazósebességű, robusztus gép, ha a ledobás helyszínétől hat mérföldre van vízvételi lehetőség (tó vagy tenger), akkor egy órán belül kilencszer képes vízfüggönnyel oltani a lángokat.

A Bombardier eddig összesen 84 megrendelést kapott a 415-ösre, melyből már 76 repül 18 légierőnél és vállalatnál. A horvát légierő hat, a görög légierő nyolc, a spanyol légierő kettő (plusz további három megrendelve), míg a marokkói légierő négy (két további megrendelés) példányban állította hadrendbe.

A tűzoltás mellett kutató-mentő feladatokra, haditengerészeti felderítésre és a saját tengeri gazdasági övezet ellenőrzésére is alkalmas Bombardier 415 MP változatot Görögország és Malajzia is rendszeresítette.

Kapcsolódó hírek