Vadai és Dorosz a Gripen-szerződésről

MTI   ·   2012.02.17. 13:51

Bár ellenzéki politikusok vitatják, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kiáll amellett, hogy spórol az állam azzal, hogy sikerült tíz évvel, 2026-ig meghosszabbítani a svéd Gripen vadászrepülőgépek lízingszerződését.

Vadai Ágnes volt szocialista honvédelmi államtitkárnak, a Demokratikus Koalíció (DK) tagjának és Dorosz Dávidnak, az LMP országgyűlési képviselőjének sikerült ezen a héten betekinteniük az angol nyelvű, titkosított szerződésbe. A két politikus először az eztigyhogy.nolblog.hu-n nyilatkozott erről a témáról.

Vadai Ágnes azt mondta: a 2003-as szerződésben foglalt adatokat hasonlította össze a mostani szerződéssel, ami alapján ki lehet jelenteni, hogy drágább a mostani konstrukció, ráadásul több milliárd forinttal.

A szerződés módosítását – a politikus szerint – az indokolja, hogy „lényegében kisöprik a padlást a Honvédelmi Minisztériumban”, vagyis nincs pénze a tárcának. Erre az évre mintegy 30 milliárd forintot szántak a Gripen bérleti díjára, de ezt sem volt képes állni a minisztérium – fűzte hozzá.

Vadai Ágnes szólt arról is, hogy idén a GDP 1 százalékát sem éri el a honvédelmi költségvetés, a számítások szerint körülbelül 0,8 százaléka lehet csak a bruttó hazai terméknek.

Dorosz Dávid – aki hangsúlyozta, hogy konkrétumokat nem árulhat el a minősített dokumentumból – azt mondta: nem csökkent attól a Gripenek lízingje, hogy 10 évvel kitolták a szerződés végső határidejét.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja szerint a fő probléma a szerződéssel, hogy úgy módosították azt, hogy nem egyeztettek senkivel előtte; a pártok képviselői csak tájékoztatást kaptak a döntésről, amikor már régen megindult a tárgyalás a magyar és a svéd kormány között.

Ez azért is volt rossz lépés, mert a 10 évvel való hosszabbítás azt jelenti, hogy a következő két kormánynak is behatárolja majd a költségvetési lehetőségeit – tette hozzá.

A HM pénteken a képviselők nyilatkozatára reagálva közölte, hogy a mostani szerződésmódosítással a repült órák mennyiségében kifejezhető szolgáltatás 95 százalékkal nő, miközben (a kétszeresére növelt szerződési időszak alatt) a szerződés összköltsége csak 45 százalékkal növekszik. Tehát nem a kétszeresére, hanem a felével – fűzték hozzá.

Az ebből adódó megtakarítás (bruttó 63 milliárd forint) az eredeti szerződéshez képest jelentkezik, vagyis ennyivel kellett volna többet fizetnie régi feltételek mellett.

A reagálásban arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatpárti egyeztetésen elhangzott miniszteri tájékoztató például Iváncsik Imrének, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága szocialista alelnökének kielégítő volt, a Jobbik pedig elismerését fejezte ki a szerződés módosításával kapcsolatban.

Azt is látni kell, hogy a HM most annak ellenére tett meg mindent a szerződés megtekintésének lehetőségéért – „ezzel is hangsúlyozva, hogy nincsen titkolnivalónk, sőt, büszkék vagyunk az elért eredményre” – hogy a szocialista honvédelmi vezetés ezt korábban Simicskó István akkori nemzetbiztonsági bizottsági elnök kérésére sem tette lehetővé – hangsúlyozták.

Január végén írta alá a Gripen típusú vadászrepülőgépek lízingszerződésének módosítását Hende Csaba, a magyar honvédelmi tárca vezetője és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a stockholmi Karlberg Palotában.

A tárca akkor kiadott közleménye szerint a magyar és a svéd kormány által 2001-ben kötött Gripen-szerződés módosításával jelentősen csökken a vadászgépek bérléséből adódó költségvetési teher. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme, továbbá nettó 49 milliárd forint megtakarítás érhető el – tették hozzá.

A HM utalt arra: a több hónapos szakértői tárgyalások tavaly decemberi lezárultát követően a magyar kormány 2012. január 4-én megadta a felhatalmazást a szerződésmódosítás aláírására. A kormány jóváhagyása után Hende Csaba honvédelmi miniszter hatpárti egyeztetésen tájékoztatta a parlamenti pártok, majd a média képviselőit a módosítás részleteiről. A svéd kormány 2012. január 19-én adta meg jóváhagyását.

A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort –, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

Kapcsolódó hírek