Vállról indítható rakéták ezrei tűntek el Líbiában

iho/repülés   ·   2011.09.08. 10:52
igla_cim2

Veszélyes fegyverek, főképp vállról indítható rakéták tűntek el egy raktárból Líbia fővárosában. Az épületben az üres ládákat a CNN forgatócsoportja és a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet megfigyelői fedezték fel. A rakéták többsége egyben a terroristák egyik kedvenc eszköze, az orosz gyártmányú Igla-S volt. Az eredetileg támadó repülőgépek és helikopterek ellen fejlesztett fegyverfajtát az elmúlt évtizedekben sokszor használták civil repülőgépek ellen is. Az eltűnt hadianyag soktízezer dollárt ér a fegyverek feketepiacán – erősítette meg a HRW szakértője, hozzátéve, hogy bármelyik líbiai városba jutnak be megfigyelőik, a katonai raktárakból ezeket a rakétákat látják eltűnni.

Valószínű adatok szerint a polgárháború előtt Líbiában mintegy húszezer ilyen vállról indítható légvédelmi eszközt halmoztak fel, ezek nemcsak a Kadhafi-barát erők esélyei növelhetik, és veszélyeztethetik a repülési tilalmat ellenőrző szövetséges gépeket, hanem igen sok aggodalmat okoznak a Kadhafi utáni Líbia kapcsán is. Más nyugati hivatalosságok pedig attól tartanak, hogy a rakéták nagy része az al-Qaida vagy más iszlám terrorszervezetek kezébe kerülhet, rengeteg más kézifegyverrel, gépágyúkkal együtt. A szomszédos Niger és a Csád kormánya részéről már hivatalosan is megerősítették, hogy a fegyverek egy része, nagy mennyiségű Semtex robbanóanyaggal együtt, már átjutott a határon és útban van az al-Qaida felé. Sőt, Csád elnöke SA-7-es légvédelmi rakéták csempészéséről is beszélt.

A nyugati szakértők hasonló helyzettől tartanak, mint ami Irakban alakult ki Szaddam Husszein bukása után, amikoris rengeteg fegyvertárat feltörtek és kiraboltak. Hasonlóképp Afganisztánban is az ellopott és csempészett fegyverek jelentik a terrortámadásokhoz szükséges utánpótlást. Arra is emlékeztetnek, hogy az afganisztáni felkelők jelentős részben most is azzal az arzenállal harcolnak, amit még egykor az amerikaiak adtak a mudzsaheddineknek – a szovjetek elleni harc céljaira.

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.