Valóban megépíti a jövő városát a Google anyavállalata

iho   ·   2018.03.06. 16:15
Toronto_kislid

A Google anyavállalata, az Alphabet egyik cége, a Sidewalk Labs megvalósítja ígért tervét: a Toronto keleti részén, az Ontario-tó partján elterülő városrészt – amelyet alapvetően szemét és beton borít, valamint parkoló területek, vízművek, áramszolgáltatók, téli hajótárolók és egy 1943-ban épített, omladozó siló – önálló városrésszé fejleszti. Az élhetetlen, rosszul kihasznált és szervezett terület átalakítása egy kísérlet: a MIT Technology Review szerint a világ első leginnovatívabb városi környezete kap helyet. A vízió szerint Quayside-on a lakosság önvezető buszokkal közlekedik személygépkocsik helyett, a jármű- kerékpáros- és gyalogosforgalmat okos közlekedési jelzések szabályozzák. A robotika a hulladékszállítást is biztosítja majd, a postai leveleket földalatti csatornákban szállítják. Az egyre bővülő számú lakosságot pedig moduláris épületekkel szolgálnák ki.

A 2015-ben alapított Sidewalk Lab a városi problémák enyhítésére szolgáló technológiák kifejlesztését az adott közösséggel szorosan együttműködve, és a helyi igényekhez igazodva valósítja meg. „Az emberek több mint 100 éve próbálják megépíteni a jövő városát” – mondja Rit Aggarwala, a Sidewalk Labs városi rendszertervezésért felelős vezetője. „Ez most végre meg is születik.” A Quayside lesz a cég az első nagy projektje, a tizenkét hektáros terület várhatóan ötezer embernek nyújt majd otthont. A föld tulajdonosa a szövetségi, tartományi és városi önkormányzatok által közösen fenntartott Waterfront Toronto ügynökség. A későbbi fejlesztés kiterjedhet a szomszédos, 700-800 hektáros ipari vízpartra, és több tízezerre bővülhet a lakosok száma.

Jelenleg főleg beton borítja, parkolók, vízművek, áramszolgáltatók, téli hajótárolók vannak a fejlesztésre kiválasztott területen (fotók: Sidewalk Labs)

A projekt alapgondolata az, hogy az önvezető járművek precíz navigációja és a közlekedési szabályok betartása miatt keskenyebb közút is elegendő lesz a közlekedés számára. Így nagyobb területek jutnak a járdáknak, parkoknak. A Waterfront Toronto és a Sidewalk Labs megegyezett, így az építkezések jövő év elején kezdődhetnek.

Az innovatív rendszer alapja a felszíni mozgások rendszeres és pontos érzékelése, monitorozása. Az érzékelők mindenütt jelen lesznek, és folyamatosan nagy mennyiségű adatot gyűjtenek, dolgoznak fel és tárolnak. A közlekedési folyamatok monitorozása mellett az épületek kihasználtságát, a szennyvíz mértékét, de még a szemetesek telítettségét is figyelni fogják. Ez mindenesetre már most sokakban aggodalmat kelt: „Kétségtelenül felmerül a kérdés, hogy a Sidewalk Labs milyen egyéb információhoz juthat az emberek napi interakcióinak követésével” – mondja David Roberts, a torontói egyetem professzora, aki a projektet tanulmányozza. „Kérdés, hogy a rendszer milyen adatokat gyűjt össze, hogyan fogják azokat tárolni, és ki fér madj hozzá?”


A térképen kékkel satírozott Quayside 12 hektáros területe ötezer embernek nyújt majd otthont

Aggarwala szerint a Sidewalk csak olyan adatokat gyűjt össze, amelyek a probléma megoldásához szükségesek. Az információkat a Google rendszereivel nem kapcsolják össze (noha annak térképes és felhőszolgáltatásait természetesen felhasználják), és az adatok állítólag nem köthetőek egyénekhez. A gyalogos forgalom mérését lézer alapú távérzékelővel vagy alacsony felbontású kamerával mérik, amelynek során nem lehet egyéneket azonosítani. A lakosok megnyerése érdekében a Sidewalk Labs és a Waterfront Toronto novemberben a városházán találkozót tartott a lakossággal, és szakértői kerekasztalokat szervez az elkövetkező hónapokban.

A Sidewalk egyébként az okos városokat az okos telefonok módjára fejlesztené. A platformot és az alapvető eszköztárat biztosítják, a fejlesztések nagy részét külső szereplőkre bízva. Így a Föld bármely pontján könnyen a helyi igényekre szabhatják a szolgáltatásokat.

A Waterfront Toronto vezetője szerint Quayside nem lehet kizárólag a gazdag emberek privilégiuma, egy elszigetelt technológiai folyosó. Ha bizonyítani tudják, hogy az intenzív adatgyűjtés biztonságos az egyénekre nézve, s valóban értékesebbé teszi a városi életet, ez egyfajta modellt biztosítana az intelligens városoknak világszerte.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek