Várhatóan az eddiginél is több új személyautót helyezhetnek forgalomba idén

MTI   ·   2019.02.04. 17:00

A hétfőn közzétett piaci előrejelzés szerint a januári adatok is bővülésre utalnak, hiszen az év első hónapjában kilenc százalékkal több új személyautó állt forgalomba, miközben a kivonások száma ennél csekélyebb mértékben, hét százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A Datahouse Kft. januári összegzése alapján 2018-ban Magyarországon 136 ezer 601 autó állt forgalomba. Az MGE továbbra is sürgeti a használt autók behozatalának szigorúbb szabályozását, hogy ne érkezzenek külföldről korszerűtlen, környezetszennyező járművek. Az idei növekedés kiterjed a tisztán elektromos és hibrid autókra is, de ezek piaca korlátozott, a folyamat ezért továbbra is csekély mennyiséget takar.

Bővülést várnak a kishaszonjárműveknél is, a tavalyi 22 ezer 725 után idén körülbelül harmincezer állhat forgalomba. Az egyesület a kishaszonjárművek támogatását szorgalmazza a kis- és közepes vállalkozások érdekében. A nagyhaszonjárműveknél az év első felében csökkenésre számítanak, de az egyesület szerint a folyamat a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának újraindulásával megfordulhat és az év egészére a tavalyihoz hasonló darabszám várható.

Az MGE üdvözölné az elöregedett buszok minél jelentősebb arányú cseréjét, pontosabb előrejelzést azonban a januári adatok alapján nem kívántak adni 2019-re. A közlemény fölhívta a figyelmet a járműjavítókat is érintő munkaerőhiányra, amit az MGE a szakemberek és a munkát ajánlók számára indított valtsfel.hu állásközvetítő oldallal szeretne enyhíteni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek