Végre fellőtték – az első fokozat sikeresen visszatért!

MTI/iho   ·   2014.04.19. 11:15
cim2

A tervezettnél egy hónappal később, többszöri halasztás után elindították a Dragon teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A SpaceX társaság űrjárművét a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről indították el helyi idő szerint pénteken. A Dragon teherűrhajó 2,3 tonnányi utánpótlást szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének.

Az űrjármű az eredeti tervek szerint március közepén indult volna az ISS-re, a startot azonban különböző technikai problémák miatt többször is elhalasztották, legutóbb hétfőn. Akkor a Falcon 9-es hordozórakéta első fokozatából szivárgó hélium miatt hiúsult meg az indítás, de a földi hiba előtt már az ISS egy komoly, csak űrsétával kijavítható számítógéphibája is bizonytalanná tette a SpaceX Dragon felbocsátását.

Ritka szép felvétel: a második fokozat emeli az űrhajót, a hajtómű harangja persze bírja a hőterhelést

A pénteki fellövésre a tecnikai hibákat sikerült elhárítani, és az időjárás is (épp csak hogy9 tűréshatáron belül maradt a fellövéshez. A startról és a fokozatok levállásáról illetve a Dragon és a hordozórakéta szétválásáról kíváló felvételeket láthatott az internetes közönség is, élőben.

A Dragon a tervek szerint vasárnap ér célba, és május 18-án indul vissza. A teherűrhajónak ez a harmadik küldetése abból a tervezett legkevesebb tizenkét misszióból, amelyet a SpaceX a NASA számára teljesít egy 1,6 milliárd dolláros szerződés keretében.

A sikeres start utáni sajtótájékoztatón a SpaceX alapító vezetője, Elon Musk bejelentette, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint sikerült az első fokozat visszatérésének éles szimulációja. Mint arról szintén beszámoltunk, a SpaceX fejleszti a világ első olyan űrrendszerét, amelynek valamennyi része újra felhasználható lesz: a Dragon kabinok esetében ez már így is történik, vagyis a tengerből kiemelt űreszközt újra indíthatják. Egy korábbi felvételen viszont már az látható, amint a rakétafokozat egy próbadarabja ereszkedik vissza a kilövőpadra.

A mostani kísérletben az az igazán előremutató az volt tehát, hogy a hordozórakéta első fokozatát, az űrkutatás történetében először, szintén sikerült fokozatosan visszahozni a földre. Ugyancsak ez volt az első eset, hogy a rakétára rászerelték a leszálláshoz szükséges lábakat is.

Miután az első fokozat a start után 160 másodperccel, 80 kilométer magasan levált, és innentől a második segítette az űrhajót a földkörüli pályára, az önállósodott első fokozat hajtóműve ismét beindult, és a rakétarész a jelek szerint simán landolt az Atlanti-óceánon, merthogy egyelőre az első kísérlet alkalmával a biztonság kedvéért vízre szimulálták a leszállást. A repülésvezérlő számítógép rádiójeleit még a vízreszállás után is vették a cég irányító központjában, nyolc másodperccel azután is, hogy a függőlegesen vízre érő fokozat vízszintesre fordult és feltehetően elmerült, a kiemelésére kevés az esély, de az első „éles” visszatérési próba jól sikerült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek