Visszatértek a Volga-Dnepr óriásai

iho/repülés   ·   2021.01.03. 09:00
f62bbb915871fb30a93d36b8286f40d6

Az orosz Ruszlánok ismét bekapcsolódhattak az élénk teherforgalomba. Az ukrán Antonov nem állította le a kényszerleszállás után az An-124-eseit.

Mondhatjuk, épp időben: a világ most minden használható gépre igényt tart a vakcina-szállításra, illetve az köti le a kapacitás jelentős részét, vagyis a más feladatokra is kellenek a teherszállítók, pláne az ilyen hatalmas teljesítményűek, mint az oversize-üzeltág vezető típusa, az An-124-es.

Az első Ruszlán ismételt forgalomba állításáról a légitársaság kereskedelmi igazgatója, Konsztantin Veksin számolt be a cég weboldalán, hangsúlyozva, hogy a gépen elvégeztek minden szükséges ellenőrzést és végrehajtották az előírt karbantartásokat, hajtóművek módosításáról nincs szó a nyilatkozatban, csak arról, hogy a gépek újra aktiválása a légitársaság partnereinek részletes és közvetlen tájékoztatása mellett történik.

Mint beszámoltunk róla, a cég egyik, RA-82042 lajstromjelű óriás szállítógépe, 84 tonnányi terheléssel és nyilván alaposan feltankolva, november 13-án hajtott végre kényszerleszállást Novoszibirszk Tolmacsevo repülőterén, miután felszállás után és emelkedés közben, amikor a hajtóművek nagy teljesítménnyel dolgoznak, a kettes (bal belső) hajtómű felrobbant. Mint később kiderült, a turbinatárcsák egyike adta fel és a szétrepülő részek súlyos károkat okoztak.

Ahogy a kapitány később elmondta, megrongálódtak a kábelek és megszűnt a teljes elektromos ellátás, beleértve a műszereket, a fékek és a sugárfordítók vezérlését, a teljes kommunikációt. A gép irányítható maradt, de még az interkom sem működött. A túlfutás elkerülhetetlen volt, mert nem működtek a fékek, a sugárfordítók, a spoilerek. Később derült ki, hogy a bal külső hajtóművet csak a földetérés után órákkal sikerült leállítani.

(fotók: Volga-Dnepr

Hogy a hajtóműrobbanás nem járt katasztrófával, az a személyzet példás ténykedésének köszönhető, a túlfutott óriásgépet napokkal később tankok segítségével vontatták vissza a pályára. Az incidens után a vállalat a Ruszlánok (ideiglenes) leállítása mellett döntött, ezt oldották most fel, ugyanakkor gyanítható, hogy maga a kényszerleszállt gép még nem repül. A Volga-Dnepr által közölt fotó szerint a társaság nyolc gépe közül az első újra dolgozó példánya – a lastromjele nem látszik a képen – egészen biztosan nem azonos a sima fehér festést viselő, kényszerleszállt 124-essel. Az első Volga-Dnepr Ruszlán-járatot, december végén Lipcséből Sanghajba, az RA-82077-es repülte.

Az orosz Volga-Dnepr részéről az incidens után Veksin felszólította a másik nagy An-124-es üzemeltetőt, a gépek eredeti gyártóhelyén, Ukrajnában működő Antonov Airlinest, hogy kövesse a példát és szintén állítsa le a maga Ruszlánjait, azonban az ukránok erre nem voltak hajlandók. Sőt, nyilatkozatukban azt hangsúlyozták, hogy az Antonov Airlines magas szinten tartja a repülésbiztonságot és biztosítja a megfelelő karbantartást, illetve égialkalmassági feltételeket, amivel mintha feltételeznék, hogy a Volga-Dnepr fő konkurensénél voltak bizonyos hiányosságok, amelyek a hajtóműrobbanáshoz vezettek.

Mivel az orosz hatóságok eddig nem hoztak nyilvánosságra jelentést az eseményről, valójában még nem tudni, egészen pontosan mi okozta a hajtóműrobbanást, de a nemzetközi portálok általában a nyolcvanas-kilencvenes években fejlesztett és készült, nagy teljesítményű szovjet-orosz-ukrán hajtóművek kevésbé megbízható mivoltát emlegetik, amit az is igazol, hogy ezekkel kapcsolatban viszonylag sűrűn olvashatók esemény-bejegyzések a repülésbiztonsági adatbázisokban. 2020-ban sem ez volt az első eset, amikor egy An-124-es kényszerleszállt, májusban az alaszkai Anchorage repülőteréről felszállva gyulladt ki egy Progress D-18-as, szerencsére nem vol túlfutás és a gép néhány nappal később átrepült a szibériai Habarovszkba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek