Vízre szállás helyett vizes fűre szállás

iho   ·   2016.06.28. 16:15
cim

A hibás futóművek okozta kényszerleszállások nem is annyira ritkák, különösen ott, ahol rengeteg kisgép mozog nap mint nap a levegőben, de ami egy kanadai pilótával történ a Torontótól északra fekvő Buttonville repülőterén, az azért meglehetősen ritka: Cessna 206-os amfíbia-változatú gépének a futója csak részben jött ki és rögzült a helyén, a  négy kerékből egy.

(fotó: Millenium Flight Academy)

A gépnek ez a változata ugyanis négy kerékkel működik a szárazföldi leszállás esetén, egy-egy az úszótalpak középső részén és egy-egy támasztókerék az úszótalpak elején biztosítja a landolást és a gurulást. A kanadai gépén viszont csak a jobboldali úszótalp „főfutója” jött ki, és gyaníthatóan kint is ragadt.

A földi irányítással történt egyeztetések során tisztázták, hogy ha így száll le a gép, akár betonra, akár vízre, vagyis a közeli Ontario-tó felszínére, az a Cessna azonnali átbukásához vezet. De megtalálták a közbülső megoldást. Amíg a gép az Avweb összefoglalója szerint elment némi városnézésre, a repülőtér tűzoltói az egyik pálya melletti füves részt több ezer gallon vízzel locsolták föl. A visszatérő Cessna minimális sebességgel erre a  „síkosított” részre érkezett, majd igen rövid csúszás után megállt a talpain, nem fordult át.

A gépben viszonylag kevés kár esett, mint kiderült, a futók hibáját egy eldurrant hidraulika-vezeték okozta.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek