Volt egyszer egy Lufthansa-Wizz felvásárlási terv

iho   ·   2014.09.29. 09:00
cim

A német Lufthansa fel kívánta vásárolni Wizz Airt – írja vállalati és bank bennfentesekre hivatkozva a WirtschaftsWoche című német hetilap online kiadása. A német társaság tárgyalásokat folytatott a Wizz Air tulajdonosival, azonban az ügylet végül a túl magas ár miatt meghiúsult, adja hírül a napi.hu.

A Wirtschaftswoche a Reuters értesüléseire hivatkozva tudósított arról, hogy korábban élénk tárgyalások folytak a német Lufthansa és a Wizz-Air között a fapados légitársaság felvásárlásáról. A hírügynökségnek nyilatkozó, magukat megnevezni nem kívánó banki és vállalati bennfentesek szerint a felvásárlást a német cég részéről elsősorban a társaság korábbi vezetője, Christoph Franz támogatta volna, aki április végéig állt a Lufthansa élén.

Túl magas árat kértek a Wizzért, mondják a bennfentesek

A Lufthansa részéről újabb terv nincsen, a potenciális célpontok ugyanis túl drágák. Ennek is köszönhető, hogy a társaság új vezetője, Carsten Spohr inkább a cég saját fapados szolgáltatásainak fejlesztésére koncentrál - mondták a lapnak vállalati bennfentesek.

A Lufthansa döntését nem áll szándékában megváltoztatni. A cég folyamatosan figyeli a piacot, azonban konkrét projekt most nem szerepel napirenden – mondta a lapnak a német cég szóvivője. A Wizz Air szóvivője a tárgyalásokról szóló értesüléseket nem kívánta kommentálni. Mindössze annyit mondott, hogy a céget időről időre megkeresik potenciális befektetők, jelenleg azonban semmilyen konkrét tárgyalás nincsen napirenden.

A Lufthansa a csoporthoz tartozó diszkontokat fejleszti tovább

A lap emlékeztet, hogy a tíz évvel ezelőtt alapított Wizz-Air Kelet-Európa legnagyobb fapados légitársaságává nőtte ki magát, s az európai fapados cégek között az ötödik legnagyobb a Ryanair, az Easyjet, az Air Berlin és a norvég Air Shuttle után. Tulajdonosai nyilvános kibocsátást követően részvényeit be kívánták vezetni a londoni tőzsdére, azonban a tervről júniusban végül letettek.

A céget korábbi sajtóértesülések szerint más nagy nemzetközi légitársaság is megkereste már. Júliusban felröppent a hír, hogy az Air-France-KLM csoport szeretné megvásárolni a a Wizz Airt, azonban a fapados cég akkori nyilatkozata szerint nem folytatott ilyen irányú tárgyalásokat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek