Vonatkövető alkalmazást fejleszt a Deutsche Bahn

iho/vasút   ·   2012.02.14. 10:11

Új mobiltelefonos alkalmazást fejleszt a Deutsche Bahn. A napvilágot látott hírek szerint a vonatok helyzetét valós időben megjelenítő program egész Németország adatait képes kezelni – írja a Regional Bahn blog.

A DB AG a hírek szerint olyan alkalmazást készít az okostelefonokra, amely a menetrendi kereső adatait térképen is meg tudja jeleníteni és ilyen módon lehet tájékozódni a környéken közlekedő vonatokról. A szolgáltatás várhatóan csak Németországban működik majd, de felmerült az azonos utastájékoztató rendszert használó vasutak (így például az SBB, ÖBB és a PKP) rendszerének összekapcsolása is.

A program lényegében úgy fog működni, mint a korábban a müncheni S-Bahn kapcsán már bemutatott webes, és azóta elkészült mobilos alkalmazás. Az adatokat a DB Navigator online adatbázisából szedi majd. Az új rendszer kicsiben már működik: a müncheni S-Bahn vonatkövetője okostelefonokon is elérhető.

A DB AG-n belül egyelőre még nem tiszta, ki lesz a felelős a programért. A lehetőségek között éppúgy szerepel a pályavasút – a DB Netz –, mint a DB Regio és a DB Fernverkehr vagy a többi leányvállalat.

Az viszont még nem eldöntött, hogy a magánvasutak adatai megjelennek-e a rendszerben. Többek között a Nordwestbahn vagy éppen az Abellio adatai is elérhetők, azonban az állami vasúttársaság szeretne egy kis pluszbevételt kicsikarni a magánzókból az utastájékoztatás e formájáért cserében. A magáncégek egyelőre nem foglaltak állást a témában.

Az iho korábban már beszámolt róla, hogy egy lelkes vasútbarát, Vincze Béla egy olyan alkalmazást fejlesztett, amely az utast közvetlenül az utazás előtt vagy közben naprakész információkkal látja el.

Kapcsolódó hírek