Zöldben repülnek a finnek is

iho/repülés   ·   2011.07.15. 12:29

A KLM és a Lufthansa után a Finnair a következő európai légitársaság, amely menetrend szerinti bioüzemanyag-járatokat indít. A finnek azonban a KLM-mel ellentétben csak 50 százalékban működtetik újrahasznosított növényi olajszármazékkal a gépeket, a másik 50 százalék hagyományos kerozin lesz.

Az Air Transport World beszámol arról is, hogy a következő héten három alkalommal repülnek ily módon a társaság gépei Helsinki és Amszterdam között.  Ezen a járaton rendszerint A320-asok közlekednek a légitársaság színeiben, de a Finnair nem hozta nyilvánosságra a kísérletre használt gépek típusát.

A bioüzemanyagot az amszterdami székhelyű SkyNRG szállítja, acéget 2009-ben alapította az Air France KLM, a North Sea Group és a Spring Associates.  A gépek Amszterdamban kapják a bioüzemanyagot, és a partnerek azt remélik, hogy a „zöld járatok” segítenek a bioüzemanyagok elterjedésében, a légitársaságok potenciális károsanyag-kibocsátása ezzel akár nyolcvan százalékkal is csökkenhet.

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Logisztika Szállítmányozás Haszonjármű Alternatív hajtás

Duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a DHL a Hungaroringre, a Forma–1-es hétvégére

iho   ·   2024.07.18. 19:05

Az idei szezonban a bioüzemanyaggal üzemelő kamionok száma több mint kétszeresére, összesen harminchét kamionra nőtt az európai szakaszon. Minden egyes kamion átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.