Zuhanás a fák közé

iho/repülés   ·   2012.08.10. 19:00
stinton

Napok óta kering a neten egy felvétel egy kisgép balesetéről, lassan szivárognak a valóságos adatok is, egyebek mellett már hozzáférhető az NTSB, az amerikai közlekedésibiztonsági szervezet előzetes jelentése is. A baleset az Idaho állambeli Bruce Meadows repülőtere környékén történt, a cél a McCall repülőtér lett volna.

Az egyik utas által készített felvételen az látszik, hogy a kisgép, mint most kiderült, egy 165 lóerős Stinson 108-3, felszálláskor is erősen küzd a magasságért, egyszer vissza is huppan a földre. A pilótának sosem sikerült 60-70 lábnál, vagyis 20-25 méternél magasabbra emelni a gépet a talaj majd a fák fölé, míg végül a ritkás erdő fölött a gép elakad az ágakban és a földre zuhan. A pilóta mellett ülő utas az NTSB vizsgálójának azt mondta, hogy ezen a helyen a gép erős leáramlásba került, ezért nem tudott átrepülni a fák fölött. A három utas kisebb, a pilóta súlyos sérüléssel élte túl a balesetet.

Az esemény pontos okát vagy okait természetesen a vizsgálat jelöli majd meg, de a híradások kiemelik, hogy a burkolatlan pályával rendelkező reptér meglehetősen magasan fekszik a tengerszint felett, a hőmérséklet pedig 27 fok volt, tehát a magasság és a meleg együttes hatása miatt eléggé híg lehetett a levegő, a gép viszont alaposan meg volt terhelve a pilótával és három megtermett utasával. A felvételen nem hallatszik, hogy a motorral lett volna probléma, úgy tűnik, a fákkal való találkozásig tartotta a fordulatszámot.

A kereskedelmi szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilótának 2010-ben is volt egy balesete, amikor egy Cessna 150-essel, ugyancsak utassal a fedélzeten, azért kényszerült kitérő repülőtérre, mert az útvonal repülése közben kiderült, hogy kevés az üzemanyag. A hóval borított pályán a gép földetéréskor azonnal átvágódott, de akkor szerencsére sem az utas, sem a pilóta nem sérült meg súlyosan.

Kapcsolódó hírek