Átépülhet a kőszegi vonal

Károly Szabolcs   ·   2020.04.21. 15:00
400px_gysevkoszeg

A 2017-es tervezési szerződést követően a tél végén jelentetett meg tendert a GYSEV az általa üzemeltetett 18-as vonal megújítására, melynek értelmében tíz kilométernyi egybefüggő, egyvágányú nyílt pálya felépítménye épülhet át, rostálással a GYSEV által üzemeltetett 18-a vonalon. Kőszeg állomáson, valamint hét megállóhelyen (Kámon, Gencsapáti alsó, Gencsapáti felső, Gyöngyösfalu, Lukácsháza alsó, Lukácsháza, Kőszegfalva) a sínkoronától számított ötvenöt centiméter magas (sk+55) peron épület ki, a végállomáson száz, a megállóknál kilencven méter hosszban. Esőbeállókat is telepítenének, Kőszeg állomáson P+R parkolót, Kőszegen és minden megállónál B+R kerékpártárolót létesítenének. Hét helyszínen elbontanák a meglévő használaton kívüli épületeket, építményeket.

A 18-as vonal tervezett felújításával jócskán átalakulhat a kőszegi állomás is, redukálódhat a vágányhálózat (fotó: a szerző)

Kőszeg állomáson átépülhet a vágányhálózat is, aminek következtében redukálódik a vágányok mennyisége: elbontanak hat csoport kitérőt, egyet pedig visszaépítenek. Átalakítanák a biztosítóberendezést is, kiépítenék az állomási távközlési hálózatot, továbbá felépítményi szivárgót is létesítenek. Kőszegen betonburkolatos autóbuszfordulót létesítenének kétszáz méter hosszon, továbbá az állomáson és a megállóhelyeken vizuális utastájékoztatókat helyeznének ki.

Az infrastrukturális fejlesztések között szerepel még a fényvezetőszálas hírközlési kábelek kiépítése is a vonal teljes hosszán. Létrehoznak és átépítenek tizenhat útátjárót, Kőszeg állomáson is átépül két műtárgy. A beruházás uniós alapokból finanszíroznák, IKOP-projektként.

A Szombathely–Kőszeg vonal nyílt eljárású felújítási tenderére eredetileg április 9-éig lehetett beadni a jelentkezést az érdeklődő vállalatoknak, pár nappal a lejárat előtt azonban május 7-éig tolták ki a határidőt. Az értékelés során hetven százalékban a kért ár számít. A közbeszerzés nyertesének feladata a kivitelezéshez szükséges ideiglenes létesítmények mérnöki tervezése, a megvalósulási tervek elkészítése, a kivitelezéssel összefüggően független tanúsító szervezet végleges tanúsításának megszerzése is. A beruházást a szerződés aláírásától számított tizenöt hónapon belül kell megvalósítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.