Érkeznek a PKP IC Flirtjei

iho   ·   2015.07.22. 16:15
400px_pkpic_flirt3

A PKP Intercity még 2013 augusztusában rendelt a svájci és lengyel vasúti gyártók közös konzorciumától húsz távolsági forgalomra alkalmas villamos motorvonatot 1,16 milliárd zloty, körülbelül háromszáztíz millió dollár értékben. A kontraktus részeként a lengyel vasúttársaság megrendelte a szerelvények tizenöt évre szóló karbantartását is, mely további 464 millió zlotyval emeli a beszerzés költségét – írja az International Railway Journal.

A PKP IC húsz harmadik generációs, intercity-kivitelű Flirtöt vesz a Stadler és a Newag konzorciumától. Az első szerelvények a napokban szerezték meg a típusengedélyt<br>(fotó: Stadler)

A nyolcrészes, százhatvan kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességű Flirt 3-asok több mint felét, tizenegy szerelvényt vehetett át eddig a PKP IC, ezek közül néggyel végeznek jelenleg is futópróbákat a PKP kutatóintézetének zmigródi tesztpályáján. A járműveket a Stadler lengyelországi, siedlcei üzemegységében építik meg. A még át nem adott kilenc motorvonat is már a készre szerelés fázisánál tart.

Az első szerelvények várhatóan az idei, decemberi menetrendváltással állhatnak forgalomba. A lengyel Flirt 3-asok az Olsztyn–Varsó–Krakkó, a Varsó–Bydgoszcz, a Gdynia–Bydgoszcz–Katowice, valamint a Krakkó–Lodz–Poznan–Szczecin útvonalakon fognak közlekedni intercity-járatokként – számol be a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek