Magyar üzemből magyar pályákra: FLIRT a MÁV-nak - új képekkel!

iho   ·   2013.09.04. 19:11
00

Célegyenesbe fordult a megrendelt negyvenkét Stadler FLIRT motorvonat gyártása a szolnoki üzemben: elkészült az első kocsiszekrény. A történet még 2005-re nyúlik vissza: az akkori megrendeléssel két részletben, összesen hatvan szerelvény érkezett, amelyek hamar elfoglalták méltó helyüket a főváros elővárosi vonalain.

A fennmaradó régi szerelvények kiváltása és az esztergomi vonal villamosítása adta meg a lökést a következő motorvonattender kiírására. A 2012-ben kiírt közbeszerzés egyetlen indulója és nyertese a Stadler Bussnang AG lett, amely a megrendelt negyvenkét motorvonat kocsiszekrényét teljes egészében a szolnoki üzemében gyártja le. A beszerzést a vasúttársaság száz százalékban uniós forrásból oldja meg, 2013 februárjában a kormány a beszerzés támogatásáról és kiemelt projektként kezeléséről külön határozatot hozott.

A képre kattintva galéria nyílik (forrás: MÁV Zrt.)

A MÁV-Start flottaszínéhez hasonló, kék-szürke-sárga fényezésű első kocsiszekrényt szeptember 4-én adták át ünnepélyesen Szolnokon. Folyamatosan bővülő fotógalériánkban figyelemmel kísérhatik a Szolnokon készülő Stadler FLIRT építési, festési folymatait.

Miben is különböznek majd ezek a kocsik a napjainkban is futóktól? Az ülőhelyek száma (211) és az akadálymentesítés, a légkondicionálás és az utastájékoztatás nem változik bennük. Újdonság azonban, hogy már gyárilag wifi- és hálózati (230 voltos) csatlakozókkal is felszerelik, valamint a beépített ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer lehetővé teszi a szintén uniós forrásokból felújított vonalakon is a 160 kilométer per órás sebességű közlekedést.

Az új sorozat legelső járművét a MÁV-Start 2014 áprilisában veszi át, az utolsó, negyvenkettedik példánynak 2015 őszére kell megérkeznie. A tervek szerint a típussal már rendszeresen járt pusztaszabolcs–dunaújvárosi, székesfehérvári, szobi, cegléd–szolnoki vonalakon kívül bemutatkozhatnak majd Veresegyház–Vác felé és a jelenleg felújítás alatt álló, villamosítandó esztergomi vonalon is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek