Milliárdos izraeli befektetésért szállt versenybe a Škoda Transportation

Korcsmáros Gábor   ·   2016.11.16. 11:15
00kicsi

A Škoda Transportation cseh vasúti járműgyártó vállalat eddigi legnagyobb értékű megrendelését jelentené az izraeli vonatbeszerzés. Hatvan villamos motorvonat beszerzésére írtak ki közbeszerzési pályázatot összesen egymilliárd euró értékben. A tenderben olyan konkurens világcégekkel, nagyvállalatokkal méri össze erejét a Škoda, mint az Alstom, a Bombardier, a Siemens, a Stadler és a Hitachi Rail.

A Škoda azonban nem egyedül indul a versenyben, segítségére lesz a CRRC kínai nagyvállalat, amely a világ egyik legnagyobb vasúti járműgyártó cégcsoportja (körülbelül 170 ezer munkavállalót foglalkoztat – a Škodánál ezzel szemben csupán hatezren dolgoznak). Ez az első alkalom, hogy a cseh cég kínai nagyvállalattal együtt nyújt be ajánlatot vasútipari tenderen. Az eddigi információk szerint még nem tudni, mikor hirdetnek eredményt, de minden bizonnyal már csak a jövőre. Az izraeli vasúttársaság tervei alapján az első kész vonatokat 2019-re kell, hogy leszállítsa a győztes gyártó.

A német megrendelésre szállítandó szerelvény, egyelőre még rajzon (forrás: skoda.cz)

A megrendelés hatvan, kétszintes villamos motorvonat beszerzéséről szól, konfigurációjukat tekintve négy-, vagy hat kocsis szerelvények plusz a vontató jármű és vezérlőkocsi. Lényegében hasonló vonatok, mint a jelenleg Bajorországba gyártandó Škoda-szerelvények.

A Škodának a CRRC-vel történő jelenlegi együttműködése azon spekulációkat és háttérinformációkat támasztják alá, miszerint a kínai vasútipari óriáscég megvásárolná a nagy múltú cseh járműgyártót, a Škoda Transportationt. A Škoda viszont ezekről a híresztelésektől távol tartja magát, nem nyilatkozik a témában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek