Újabb autóbuszok jönnek a fővárosba

iho   ·   2013.06.13. 14:00
00x

Az új buszüzemeltetési modellt 2011 augusztusában indította el a BKK. Ennek nulladik körében az éppen lejáró alvállalkozói szerződésekre írtak ki tendert, aminek nagy részét a VT-Transman nyerte el, kettő pedig eredménytelen lett.

Az új modell első körében 150, új gyártású autóbuszra (75 szóló és 75 csuklós) írtak ki pályázatot, amit végül szintén a VT-Transman nyert, Mercedes Citarókkal. Az első 50 autóbuszt ünnepélyes keretek között, április végén adták át. A második ötven kocsi már különösebb felhajtás nélkül állt forgalomba, az utolsó ötven busz pedig július elsejétől kezdi majd meg a munkát.

VT-Transman üzemeltetésű Mercedes Citaro az 5-ös vonalon<br/>(fotó: Kemsei Zoltán)

Miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a BKK 2013–2014-es üzleti tervét, szabaddá vált az út, hogy a modell második körében további autóbuszokat szerezzenek be. A második körben is 150 új jármű érkezése várható, amiből az első ötvenre már várhatóan idén kiírják a tendert. Az új buszok várhatóan a dél-pesti térségben fognak forgalomba állni.

A BKV által bérelt S91-es midibusz az Inforparkban. Továbbiakra lenne szükség<br/>(fotó: Vörös Attila)

Közben továbbra sincs előrelépés a midibuszok ügyében, pedig azok lecserélése talán fontosabb lenne, mint ötven új autóbusz forgalomba állítása. A fővárosban naponta közlekedő mintegy 1500 autóbusz esetén az ötven új kocsi csak csepp lenne a tengerben, viszont a midik lecserélésével ugrásszerűen lehetne javítani a színvonalon a midibuszos vonalakon, főként az elsődleges turisztikai célpontnak számító Várba közlekedő 16-os buszon.

Az Ikarus 405-ösök rendelkezésre állása ugyanis rendkívül alacsony, a BKV minden erőfeszítése ellenére. A naponta kiadott harminc kocsiból általában 8 hibásodik meg, ami jelentősnek tekinthető. Az áldatlan állapoton a cég a Molitus egyik bemutató S91-esének bérlésével próbál javítani.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.