Végre lesz wifi a Metropolitan másodosztályán is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.28. 12:45
wifi_01

Már most késik, és sokat. Nem a Metropolitan egyik járatáról van szó, hanem a wifi telepítéséről a cseh vasúti kocsikba. Először úgy volt, hogy 2017 tavaszára ígérték a wifi elterjedését a távolsági járatok zömében. Most azt ígérik, hogy a jövő év végére minden távolsági járaton elérhető lesz a szolgáltatás, s ami a lényeg: nemcsak az első, hanem a másodosztályon is. A tervek szerint összesen háromszáz vasúti kocsiba telepítenek wifit. Az első fázisban a Prága és Linz között közlekedő "Déli Expresszek" (ne az ebédidőben közlekedő vonatokra gondoljunk) és a Prága és Budapest között közlekedő Metropolitan EC vonatok kapnak wifit még idén decemberben.

A Bdpee kocsi így már ismerősebb lehet<br>(fotó: vagonweb.cz)

A wifi egységek beszerelését a Cseh Vasutak saját kútfőből, a DPOV vasúti járműjavító bázisán végezteti. Először az ABpee, Bdpee kocsik jönnek, majd fokozatosan követik őket az Aee kocsik, majd a második hullámban kerülnek sorra az ABmz,Bmz, Bee és Bpee kocsik, valamint a többcélú Bbdgmee vagonok. Így jön majd ki a háromszáz vasúti kocsi. Jelenleg több mint ötazázötven cseh vonaton érhető el a wifi szolgáltatás, például a berlini/hamburgi EuroCityken, a Pendolinókban, railjeteken, a Metropolitan első osztályú kocsijaiban, és a müncheni expresszeken. A távolsági járatokon kívül az újonnan beszerzett regionális vonatokon is van már wifi, ezek már gyárilag – így például szörfölhetünk a RegioSharkokon, RegioPantereken, RegioSpidereken is.

Szerkesztőségünk kérdésére azt az információt kaptuk a Cseh vasutak képviselőjétől, hogy a wifi nemcsak Csehország területén, hanem a nemzetközi járatok teljes útvonalán működik majd.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.