11-es vonal: egyelőre a Dácsia a legnagyobb, amit Veszprém és Eplény közé engednek

Vörös Attila   ·   2023.09.04. 15:00
eplenyveszprem

A sorozatos siklások miatt a pályafelújításon túl a 418-asok hatását is vizsgálja a MÁV.

Mint ismeretes, a nyár folyamán három siklás is történt a 11-es vonalon Veszprém és Eplény között, közel azonos helyszínen, a 82-es út átjárója közelében. Mindhárom esetben remot Csörgő lépett ki, személyi sérülés egyszer sem történt. A pálya ezen a szakaszon rendkívül rossz állapotban van, de a siklások okainak pontos feltárása még nem fejeződött be.

A legutóbbi siklás áldozata (418 318) és a helyszín az ÉKM felvételén

Megkérdeztük a MÁV-ot, hogy milyen lépéseket tesznek addig is a forgalom fenntartása érdekében. A vasúttársaság kiemelte, hogy a közlekedés biztonsága elsődleges, Eplény és Veszprém között az érintett szakaszon sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható. Az érintett pályaszakasz ideiglenes helyreállítása a siklásokat követően megtörtént, így a forgalom minden esetben már másnap megindulhatott. További karbantartási munkákat végeztek el augusztus 30-án éjszaka, és szeptember 6-án is kivonul majd a pályafenntartás a 11-es vonalra. A MÁV hozzáteszi: az íves szakaszokon itt 10 és 20 kilométeres lassújeleket tűztek ki.

Remot Dácsiából egyelőre van elég a környéken, pláne, mióta a Rail Cargo Hungaria saját gépével továbbítja a helyi tolatós tehervonatokat (fotó: Vörös Attila)

A siklások miatt a MÁV szintén vizsgálja a remot Csörgők kölcsönhatását a 11-es vonallal, kiváltképp a rossz állapotú, szűk ívekkel tarkított eplényi szakasszal. Ennek kiértékeléséig a 418-as mozdonysorozatot egyelőre kitiltották a Veszprém–Eplény állomásközből, emiatt a személyvonatokat remt Dácsiákkal továbbítják, vagy Bézé-motorvonatokat vetnek be. A tapasztalat szerint a 11-esről azért nem tűnt el a 418-as sorozat: a Győr–Bakonyszentlászló viszonylatú személyvonatok élén dolgoznak most. További lehetőség a csörgős szerelvények Jenbacher motorvonatokra cserélése, ezek most a 10-es vonalon járnak.

A vasútbarátoknak lehet izgalmas a szeptember 16-17-ére tervezett veszprémi retró hétvége programja. Egyelőre szerepel az esemény a MÁV honlapján, de részletes programmal nincsen feltöltve. Van még két hét addig, hogy elbírálják: kibírja-e a pálya a (Dácsiánál nagyobb) mozdonyos vonatokat...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek