2,8 millió euróból készülhet uniós támogatással tanulmány a Nyugati multimodális csomóponttá alakításáról

MTI/iho   ·   2022.06.30. 12:00
nyugati_mav

A közlemény szerint a brüsszeli testület 135 közlekedési infrastrukturális projektet választott ki Európa-szerte támogatásra az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF), azaz a közlekedési infrastruktúrába irányuló stratégiai beruházások finanszírozására szolgáló uniós eszköz keretéből.

A finanszírozási keret az uniós országokban megvalósuló, a transzeurópai közlekedési hálózatba (TEN-T) illeszkedő projektek támogatására szolgál. A finanszírozás valamennyi uniós tagállamban támogatni fogja a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítást, miközben hozzájárul a kontinensen belül hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítéséhez. Támogatja a fenntartható közlekedést, javítja a közlekedésbiztonságot, valamint munkahelyeket teremt. Az uniós bizottság kiemelte, több projekt az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kontextusában az Európai Unió és Ukrajna közötti áruszállítás megkönnyítésére irányul.

Magyarországról öt kezdeményezést választottak ki. Három projekt biztonságos és védett kamionparkolók létrehozását célozza, a beruházások egyenként 3,5, és 7 millió euró közötti támogatással számolhatnak. Egy másik a Hegyeshalom–Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal fejlesztési terveinek elkészítését valósíthatja meg 8,5 millió eurós támogatással. Az ötödik kezdeményezés célja azoknak a végleges tanulmányoknak az elkészítése 2,8 millió eurós támogatással, amelyek alapján Budapesten az új Nyugati pályaudvar multimodális, az utasoknak jobb szolgáltatásokat kínáló, föld alatti közlekedési csomóponttá alakul át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.