3-as metró: fogy a türelem

iho   ·   2016.12.07. 11:15
00kicsi

És ez csupán a 3-as metró napi üzeme: ha ehhez hozzátesszük még az egyre tolódó felújítást, a pótlóbuszok beszerzése körüli mizériát, na meg a 2-es metró hét eleji ütközését, nem is csodáljuk, hogy az utasok türelme lassan elfogy.

December 7-én reggel a Lehel téri megállóban füstölt (hányadszor már...) egy szerelvény, a 3-as metró helyett bő egy órán át pótlóbuszok közlekedtek a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között. Mikor máskor, mint a reggeli csúcsban?

(Vörös Attila felvétele)

A BKK Facebook-oldalának kommentjei több mint tanulságosak, lássunk két példát:

  • „Hofi se tudna nálatok komikusabb céget kitalálni.”
  • „Számomra felfoghatatlan, hogyan juthat minden napra valami probléma”.

Hogy pontosan mi is a helyzet a 3-as metróval, lassan senki se tudja. A szerelvények szép lassan újulnak, ahogyan kollégánk a december-januári Indóházban olvasható riportja is bemutatja. de az első szerelvény még csupán a próbameneteknél tart, idén már biztosan nem szállíthat utasokat. A pálya kritikus részein a síncseréket elvégezték, és nemrég egy hétvégi vágányzár ideje alatt a Nagyvárad téri visszafogó váltót is kijavították. Azaz toldozva-foldozva, de a régi szerelvényekkel is megpróbálják a zökkenőmentes üzemet fenntartani.

A felújításra kiírt tendereket a közelmúltban vonták vissza, mondván: a szakmailag komolyan megalapozott pályamunkák mindegyike jóval a rendelkezésre álló összeg fölé kalkulálta a költségeket, a főváros és a kormány lassan parttalanná váló vitájában többször említett 137,5 milliárd forint nem lenne elég a teljes rekonstrukcióra. Arról nem is beszélve, hogy a pótlóbuszok beszerzéséről, üzemeltetéséről sem született még végleges döntés. A BKV hivatalos nyilatkozatai ezenközben arról szólnak, hogy a 3-as metró üzembiztonsága megfelelő, nincs szó életveszélyről. Ez azonban – az üzemzavarok, a pótlóbuszozás miatt – nem nyugtatja meg az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek