A csehek már az 5G/FRMCS felé kacsintgatnak

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.06. 15:00
00_SZ_Vectron

Úgy tűnik, a GSM-R technológia már nem jelenti a csúcstechnológiát.

A megbízhatóbb kommunikáció érdekében a cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) az új, 5G/FRMCS (Future Railway Mobile Communication System) technológia tesztelésére készül a Brünn (Brno) és Pozsony (Bratislava) közötti vasúti korridoron. Február végén a cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség pályázatot írt ki az 5G/FRMCS kommunikációs technológia alkalmazásáról szóló tanulmány elkészítésére. Az új technológia hamarosan kiváltja majd a GSM-R adat- és információátviteli technológiát az európai vasúthálózaton. Az új technológia fő célja, hogy jelentős mértékben javuljanak a hang- és adatátviteli szolgáltatások minősége. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a vasúti infrastruktúra-kezelőség és az egyes vasúti szolgáltatók között, legyen az személy- vagy teherszállító vasúttársaság, 5G minőségi szinten zajlik majd a kommunikáció.

Az 5G infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen a tervezett rádiós forgalomirányítási rendszerek jövőbeni kiépítése miatt. A jelenlegi GSM-R hálózatot a jövőben ugyanis az 5G technológián alapuló FRMCS (Future Railway Mobile Communication System) kommunikációs szabvány váltja fel. A csehek az 5G/FRMCS alkalmazására irányuló megvalósíthatósági tanulmányt a szlovák vasúti infrastruktúra-kezelővel (Železnice Slovenskej republiky – ŽSR) együttműködve készítik el a Brünn (Brno) és Pozsony (Bratislava) közötti vasútvonalra vonatkozóan. A projekt tervezett költségei 600 ezer euróra rúgnak, és az Európai Unió CEF Digital forrásából támogatják, az elszámolható költségek ötven százalékát fedezve.

Az FRMCS egy globális szabvány lesz, amely forradalmasítja a kommunikációt a vasúton. Ez a mobil szélessávú technológia lehetővé teszi, hogy javítsa a biztonságot és az üzemeltetési hatékonyságot, támogassa az innovatív utasszolgáltatásokat és felgyorsítsa a digitalizációt. Az FRMCS emellett minimalizálja a hálózati késleltetést és felhőtechnológiát használ, ami segít automatizálni a vasút üzemeltetését. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek