A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások február 1-jétől

iho/vasút   ·   2021.01.31. 09:00
vaganyzar_2020_01

Az 1-esen, a 70-esen és a 101-esen vannak újdonságok: plusz átszállás, áthelyezett végállomások, módosuló indulási időkre kell figyelni.

70-es: lesz olyan vonat, amelyről át kell szállni Gödön egy másik szerelvényre

A Budapest–Vác–Szob vonalon február 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, a menetrendhez képest eltérő megállási renddel, illetve rövidebb viszonylaton közlekednek. Egyes zónázó és a személyvonatok közötti átszállás Vác állomás helyett Göd állomáson lesz. A munkák miatt a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon is módosított menetrend érvényes. A két hétvégén Göd és Vác között felsővezeték karbantartást végeznek.

1-es: karbantartás Tatabánya és Tata között, máshogy indulnak a vonatok

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon február 1-jétől 5-éig módosított menetrend érvényes: több S10-es személyvonat, továbbá a szombathelyi és soproni intercityk, valamint a hegyeshalmi gyorsvonatok korábban közlekednek az eredeti menetrendhez képest, mert Tatabánya és Tata között karbantartási munkákat végeznek.

29-es: így járnak a vonatok február 6-áig és már megvan a terv a hónap végéig is!

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva február 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. A Déli pályaudvar és Tapolca között a gyorsvonatok nem közlekednek. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot. Várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt.

(térképek: MÁV-Start)

A vasútvillamosítási munkákat folytatják, a következő munkafázisban február 7-étől 28-áig lesz érvényben a módosított menetrend.

30a: vasárnap nem a Déliből, hanem Kelenföldről indulnak bizonyos szerelvények

A Budapest–Székesfehérvár vonalon február 6-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról induló Bakony, Göcsej, Balaton, Tópart intercity vonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek. Kivétel ez alól a 7:50-kor induló Bakony IC és a 8:50-kor induló Citadella IC. A 247-es számú Citadella és a 201-es Agram-Tópart IC a Délibe érkezik.

A Déli pályaudvar és Kelenföld, továbbá a Szabadbattyán és Balatonfüred között végzett pályakarbantartási munkák miatt lesz módosított menetrend.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

(térképek: MÁV-Start)

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

A munka ünnepéig éjszakánként végéi pótlózni kell a 101-esen

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon február 1-jétől május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

Nánás és Lök felé is van még egy kis karbantartanivaló

A Debrecen–Füzesabony vonalon február 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt.

A Debrecen–Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak a Debrecen–Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon. Várhatóan február 28-ától is módosított menetrend lesz érvényben.

Vasútvillamos: elvileg február 21-éig épül a pálya, miközben a hónap elejétől már javában tartania kellene a futópróbának

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, a pályaépítés jelenlegi fázisához igazodva február 21-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek