A hőség fogságában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.07.02. 16:35
wifi_01

Az elmúlt napok rendkívüli meleg időjárása miatt többször is megesett Csehországban, hogy elviselhetetlen hőségben voltak kénytelenek utazni a klímaberendezés meghibásodása vagy gyenge működése miatt. Az utóbbi időben elég gyakran vannak problémák a légkondival, a Cseh Vasutak ezt nem is cáfolja, de nem igazán tudnak ezzel mit kezdeni.

Ezekben a kocsikban a legtöbb ablak egy picit sem nyitható

Június 30-án este például a 272-es Budapestről Prágába közlekedő Metropolitant Břeclav állomáson egyszerűen félreállították, lemondták a cseh szakaszon, mivel a szerelvényben meghibásodott a légkondi. Petr Šťáhlavský, a Cseh Vasutak szóvivője az eset kapcsán elmondta, hogy az utasok életére és biztonságára való tekintettel döntöttek a járat lemondásáról, mivel több kocsiban sem működött a légkondi, s nem tudták elhelyezni az utasokat más kocsiba. A cseh vasúttársaságnál nem ez az első eset, hogy légkondihiba miatt nem közlekedhet tovább egy szerelvény, júniusban volt példa arra is, hogy a Budapestről Hamburgba közlekedő Hungária EC MÁV-Start által kiállított szerelvénye is csak a Brünn melletti Adamov állomásig közlekedett, tovább nem mehetett. A probléma nem csak a Cseh Vasutakat érinti, a Regiojetnél is akadnak ilyen gondok, ők ezt eddig vízosztással oldották meg.

Az első osztályon legalább valamennyire billennek az ablakok

Csehország időjárása egyébként egy kicsivel hűvösebb, mint az otthoni, itt eddig nem voltak jellemzőek a 30-35 fokos hőségek, de az utóbbi években tapasztalt nyarakat tekintve változik a helyzet. A meteorológiai mérések óta az idei június volt a legmelegebb, sőt több napon is megdőlt az eddigi napi melegrekord. Prágában például 37,9 fokot mértek meteorológiai állomáson, ami abszolút rekord, valamint a tűző napon több mint 40 fokos hőségnek számít.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek