A hosszú Álomgép Kiwi-földön

iho   ·   2014.01.06. 18:30
Auckland_cim

Landolás a szuperhosszú repülés után Auckland repülőterén

A 787-es igazán elemében: a Dreamliner hosszú változatának egyik prototípusa 13 óra 49 perc alatt Seattle Boeing Fieldről Új-Zélandba, Aucklandbe repült. Valójában a tesztgép első nemzetközi útján meglátogatta jövendő állomáshelyét, az első két 787-9-es ugyanis az Air New Zealand flottáját gazdagítja majd a próbaidőszak lezárultával.

Mint beszámoltunk róla, a 787-es hat méterrel hosszabb, negyven utassal többet 555 kilométerrel messzebbre szállító új változatának első példánya szeptemberben teljesítette a szűzfelszállást, és azóta csatlakozott hozzá a második tesztpéldány is. A kompozit-építésű gép változata iránt egyre nagyobb az érdeklődés, 26 légitársaság eddig 402 példányt rendelt belőle, ami a teljes 787-es vásárlások majd negyven százalékát jelenti.

A Kiwi-földre érkezett gép a ZB002-es gyári jelölésű második prototípus, amelyben már nemcsak a repülés közbeni mérésekhez szükséges műszerek és munkahelyek vannak, hanem a gép egy részét normális utasszállítóként rendezték be, tehát a repülési paramétereken túl például az utaskabin rendszereit is vizsgálják vele. Miután a tesztsorozat lezárul, a gépet kívülről újrafestik, belülről pedig már teljesen a megrendelő igényei szerint alakítják át.

A Boeing 787-es fejlesztési igazgatóhelyettese a cég közleményében kiemeli, hogy a tesztrepülések nagyon jól haladnak, szeptember óta 150 felszállást sikerült végrehajtani a két  példánnyal, és minden remény megvan arra, hogy az első 787-9-es az év közepén forgalomba állhat.

Ilyen lesz majd a gép a kibocsátó légitársaság színeiben

A ZB002 Új-Zélandról Ausztráliába repül, a sivatagi Alice Springs lesz a helyszíne ugyanis a gép egyik klimatikus próbájának, amikor különlegesen nagy hőségben vizsgálják a működését.

Az ANZ idén a tervek szerint összesen három 787-est vesz át, az új típussal való ismerkedés jegyben szokásos módon eleinte még nem ennyire hosszú járatokon repül majd először a gép, mint amit most teljesített. Az első desztinációk: Perth, Christchurch, Shanghaj és Tokió. A második 787-9-est üzemeltető légitársaság még az idén a JAL lesz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek