A kétszázas tempót tesztelik Csehországban – videó

Korcsmáros Gábor   ·   2024.06.18. 11:50
Pendolino2

Ha a tesztelés jól sikerül, be is vezetik a kétszáz kilométer/órás maximális sebességet a cseh vasúton, de csak a Pendolinók esetében.

A cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) két dél-csehországi szakaszon a Cseh Vasutak Pendolino szerelvényével elkezdte a kétszáz kilométer/órás maximális pályasebesség tesztelését. Amennyiben a tesztek jól sikerülnek, akkor hamarosan be is vezethetik a kétszázas tempót a cseh vasúthálózaton – viszont csak a Pendolinók esetében, amik önműködően bedőlnek az ívben.

Két szakaszon, Votice és Sudoměřice u Tábora, illetve Doubí u Tábora és Soběslav között végzik a méréseket, amik főleg a szerelvény áramszedője és a felsővezeték közti interakcióra fókuszálnak. A mérési és tesztelési folyamatot a DB Systemtechnik munkatársai végzik, de jelen van több cseh vasúti szakvállalat is, beleértve a cseh Vasúti Kutatóintézetet (VÚŽ Velim) is.

A IV. számú vasúti korridor dél-csehországi szakaszának egyes részeit 160 helyett 170 kilométer/órás sebességre építették a normál kocsiszekrényű vonatok esetében, és 200 kilométer per órára a billenő kocsiszekrényű szerelvények (Pendolino) esetében. A Cseh Vasutak egyébként már egy ideje töri a fejét, hogy hol tudná a Pendolinóit hasznosítani, és leginkább éppen a Prága és České Budějovice (távlatilag esetleg Linz) közötti viszonylat jöhet szóba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek