A legjobbak összecsapása

iho   ·   2018.05.31. 14:03

A BKV fennállásának 50. évfordulóját ünneplő egész éves programsorozatba illeszkedve június 2-án Budapesten rendezik meg az idei Tömegközlekedési Járművezetők Országos Versenyét. A rangos versenyhez kapcsolódva a BKV nyílt napot tart a Zách utcai Trolibusz Divízió telephelyén – írja a BKV közleménye.

Negyedszázada a BKV vállalati versenyeként indult járművezetői verseny hamar a Magyarországon helyi és helyközi közlekedést üzemeltető társaságok országos vetélkedőjévé vált. Az ország megannyi területéről érkező indulók különböző járművezetői kategóriákban (autóbusz, trolibusz, villamos) mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A versenyen kiderül, ki jár élen az utazóközönség és a társaságok számára egyaránt elsődlegesen fontos balesetmentes, biztonságos közlekedést lehetővé tevő járművezetői ismeretek alkalmazásában. A 48 induló csapatban több BKV-s páros képviseli a BKV-t a legjobbak között.

A garázsban. Vörös Attila felvétele a 2012-es nyílt napon készült

Az elmúlt években az ország számos városában megrendezett verseny a BKV fennállásának 50. évfordulóján visszatér az ünneplő fővárosba. Június elsején elméleti, június másodikán gyakorlati tudásukról adnak számot a versenyzők.

Az autóbusz- és a trolibuszvezetők gyakorlati versenye a Zách utcai üzemegységben, a villamosvezetők gyakorlati versenye a Sport utcában (Hungária kocsiszín közelében), kerül megrendezésre. Az érdeklődők a versenyt élőben a helyszíneken, vagy a Zách utcai garázsban felállított óriás kivetítőkön követhetik nyomon.

A versenyben résztvevő járművek:

  • autóbusz: IK260 (BKV Zrt. biztosítja), Credo Econell 12 (Volán Egyesülés biztosítja);
  • trolibusz: SST12;
  • villamos: CAF Urbos 3.

A gyakorlati verseny napján, június másodikán, az országos versennyel párhuzamosan nyílt napot is tartunk az érdeklődő gyermekeknek és felnőtteknek a Zách utcai Trolibusz Divízió területén. A nyílt nap folyamán utasaink bepillantást nyerhetnek abba a környezetbe, ahol a trolibuszok karbantartása, forgalmi előkészítése történik, közelebbről megismerhetik azokat a járműveket, amelyekkel nap, mint nap utaznak.

A veterán trolik is láthatók lesznek! (fotó: Kemsei Zoltán)

A jelenleg is forgalomban közlekedő típusok (pl.: Solaris, Ikarus 435T) mellett bemutatják a  nosztalgia járműveket is, látható lesz a szovjet gyártású ZIU 5, ZIU 9, vagy a csuklós járművek megjelenését megelőző technológiát idéző Ikarus 60 - AMG pótkocsival. Megtekinthetők lesznek a háttérmunkát segítő üzemi járművek is: Ezüst nyíl – vontató, Matuka – vontató, vonalműszaki szerkocsi, vonalműszaki vontató, felsővezeték szerelő jármű.

A gyerekeket színezővel, papírmakett építéssel várják.  A nagyobbak kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését és lehúzását. Megtekinthető lesz a BKV múzeumbusza, és a terepasztal busz. Hideg- melegételes büfé áll a vendégek rendelkezésére.

A rendezvény díjmentesen látogatható!

Helyszín:

  • Autóbusz és trolibusz járművezetők versenye, trolibusz garázs nyílt nap:Trolibusz Divízió 1101 Budapest, Zách utca 8.
  • Villamos járművezetők versenye:Hungária kocsiszín 1087 Budapest, Brüll Alfréd utca 1. - Sport utca.


Időpont: 2018. június 2. szombat 10-16 óra között.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek