A megfutamodott Búvár esete a felvágott váltóval

iho/vasút   ·   2022.01.11. 10:50
barca-zsujta_iranyvonat_openrailwaymap

Régen fordult meg huszonkét teherkocsiból álló vonat a kishidasi vonal északi felén. De most sem önszántából járt arra.

Sikertelenül próbálták meg még szlovák területen megállítani a Kassához tartozó Bárcáról megfutamodott, 47920 számban közlekedő tehervonatot, ezért az a MÁV-hálózat területére belépve, Hidasnémeti állomáson a 7. számú váltót felvágta, majd a lejtviszonyokat követve Abaújszántó állomás felé gurult. A megfutamodott szerelvény végül a Hidasnémeti és Zsujta közötti első állomásközben, a 467-es számú szelvénynél állt meg, körülbelül 25 kilométer megtéve – arról, hogy ez milyen körülmények között ment végbe, nincs információnk. Az eset január 10-én, hétfőn este történt. A megfutamodás miatt Hidasnémeti és Abaújszántó állomások között a történtek kivizsgálásáig a pályát elzárták, illetve Hidasnémeti határátmenetben a vonatközlekedés nem volt lehetséges.

Az elszabadult, 22 teherkocsiból álló szerelvény elé egy 754-es sorozatú Búvárt fogott a tehervonatot közlekedtető vasúttársaság. Nem megfeledkezve arról, hogy a rendkívüli esetnek szerencsére nem lett komolyabb következménye, kissé fanyar szájízzel jegyezzük meg, hogy meglehetősen régen járt ekkora vonat a "kishidasinak" is nevezett 98-as számú vasúvonal északi felén (a teherforgalom a 90-es, Miskolc–Hidasnémeti vonalon zajlik). Komolyabb teherforgalomra ugyanis csak az alsó szakaszon, Szerencs és a tállyai kőbánya között van példa, ott viszont szinte napi rendszerességgel – korábban Abaújszántón is rakodtak fát, de ez eléggé elhalt az utóbbi években. A vasútvonalon már csak Mád és Tállya állomásokon van folyamatos forgalmi szolgálat, míg Tállya és Hidasnémeti állomások között úgynevezett egyszerűsített forgalmi szolgálat van érvényben, a forgalmat a vonatszemélyzet bevonásával szervezik. A Szerencs és Abaújszántó közötti személyforgalomban többnyire két 117-es (ex Bzmot) sorozatú motorkocsiból álló szerelvények serénykednek.

(Nyitóképünkön a megfutamodott szerelvény útvonala. Térkép forrása: openrailwaymap.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek