A Renfe megvásárolta a Leo Express részvényeinek felét

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.08.21. 18:00
LEStadler

A spanyol vasúttársaság a cseh magánvasút résztulajdonosaként több közép-európai országban is szolgáltathat.

Az egyik legnagyobb európai vasúttársaság, a spanyol Renfe üzleti tevékenységbe kezd a közép-európai régióban. A Renfe jelentése szerint megvásárolta a cseh Leo Express magán vasúttársaságot. A hírek szerint a Leo Express részvényeinek az ötven százalékát vásárolták fel a spanyolok. Az üzletet a spanyol pénzügyminisztérium is szentesítette már. Az üzletről már néhány hónapja folytak a tárgyalások.

A Renfe, mint a Leo Express résztulajdonosa, most több közép-európai országban is operálhat a vasúton, mint például Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Németországban is. A spanyol nemzeti vasúttársaság ezzel gyakorlatilag azonnal indulhat az említett országokban a közszolgáltatási szerződés alapján közlekedtetett járatok szolgáltatójaként. A Renfe vasúttársaság stratégiai célja, hogy nemzetközibb és dinamikusabb vasúttársasággá váljon. A legnagyobb növekedési potenciált a cseh, szlovák és a lengyel piacban látják.

A spanyoloknak egy működő külföldi vasúttársaság megvásárlása előnyösebb, mint saját társaságot alapítani az egyes országokban, az összetett engedélyeztetési eljárásokat külön-külön lefolytatni. A spanyol vasúttársaságon kívül a német Deutsche Bahn is ugyanilyen lépésre szánta el magát, amikor megvásárolta az Arrivát, de megemlíthető még az olasz FS vasúttársaság is, amely a Die Länderbahn vasúttársaság részvényese.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek